Έως και 95,5 ευρώ τον χρόνο ή κατά 8 ευρώ κάθε μήνα αυξάνονται από τον Φεβρουάριο οι εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για την πλειονότητα των 1.300.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, οι οποίοι έχουν επιλέξει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Η επιβάρυνση αυτή είναι αναπόφευκτη για φέτος, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές είναι συνδεδεμένες με την πορεία του πληθωρισμού, όπως τον καταγράφει η Εθνική Στατιστική Αρχή, που για το 2023 οδήγησε σε αυξήσεις 3,46%. Στην περίπτωση δε που κάποιος μη μισθωτός ασφαλισμένος της 1ης κατηγορίας καταβάλλει εισφορές και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, τότε η επιβάρυνση ξεπερνά κατά τι τα 10 ευρώ τον μήνα και διαμορφώνεται πλέον σε 311,95 ευρώ από 301,54 ευρώ που πλήρωνε το 2023.

Πληρωμές

Οι επιβαρύνσεις θα γίνουν αντιληπτές τον επόμενο μήνα, όταν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τις εισφορές του Ιανουαρίου στον ΕΦΚΑ. Μέχρι και το τέλος του μήνα, δε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν δυνατότητα να αλλάξουν κατηγορία, επιλέγοντας μεταξύ της 1ης των 238,22 (κύρια ασφάλιση και υγεία) και της 6ης που οι εισφορές ανέρχονται σε 642,09 ευρώ τον μήνα. Όσοι δεν αλλάξουν κατηγορία θα παραμείνουν στην υφιστάμενη και ο ΕΦΚΑ θα αναπροσαρμόσει αυτόματα την αύξηση του 3,46%. Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλίμακες. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Το υπουργείο Εργασίας καθορίζει ότι φέτος «το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ».

Διαβάστε ακόμα: ''Παράθυρο'' για όφελος έως 270 ευρώ στις συντάξεις: Με ένταξη στο νέο επικουρικό Ταμείο των ασφαλισμένων (ηλικίας 37 χρονών) με το παλιό καθεστώς

Κι όμως χαμηλότερες!

Κατά την κυβέρνηση, οι αυξήσεις είναι σημαντικά μικρότερες, αφού «η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς». Άλλωστε, η σύγκριση των εισφορών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η μέρα με τη νύχτα! Οι εισφορές το 2024, μετά την αναπροσαρμογή, συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες (έως και 64%) σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, τόνισε σχετικά: «Στόχος είναι η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων λοιπόν θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του». Με τη ΝΔ έγινε μεγάλη ελάφρυνση των εισφορών, εξηγεί ο ίδιος, καθώς «ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ συνέδεε τις εισφορές των μη μισθωτών με το φορολογητέο εισόδημα. Ο νόμος της ΝΔ αποσύνδεσε τις εισφορές των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεψε το πάγωμα των εισφορών για τα έτη 2021 και 2022 στο αρχικό τους ύψος».

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».