Σε τροχιά ξαναμπαίνει μέσα στον Ιανουάριο ο διαγωνισμός για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, μέσω του οποίου οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορέσουν να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, αποφεύγοντας την έξωση. Ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς προκειμένου να τα εκμισθώνει στη συνέχεια στους ευάλωτους οφειλέτες, έτσι ώστε αυτοί να συνεχίσουν να διαμένουν στην κατοικία τους έναντι καταβολής ενοικίου.

Το ενοίκιο θα επιδοτείται από το κράτος με ποσό από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως της σύστασης του νοικοκυριού. Η διάρκεια της εκμίσθωσης του ακινήτου θα είναι για 12 χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων, ή και νωρίτερα χωρίς πέναλτι, ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο. Μετά τον νόμο για τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα στα δάνεια, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, αναμένεται να επανεκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο Ανταγωνιστικός Διάλογος για τον σχολιασμό της Σύμβασης Παραχώρησης με βάση τους νέους όρους του ν. 5072/2023.

Πώς θα υποβάλετε αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας

Οι βασικές αλλαγές πάνω στις οποίες θα προχωρήσει ο διάλογος με τους επενδυτές (διεξάγεται με τις εταιρείες Bain, Fortress, Christofferson και Cepal-Kaican) προβλέπουν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, την ίδια έκπτωση για την επαναγορά από τον οφειλέτη και είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία. Ειδικότερα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο ευάλωτος οφειλέτης κηρυχθεί σε πτώχευση, ή σε περίπτωση που σε βάρος της κύριας κατοικίας του επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, ο ευάλωτος οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Το αίτημα περιλαμβάνει και τη χορήγηση συναίνεσης στη διενέργεια αυτοψίας της κύριας κατοικίας του από πιστοποιημένο εκτιμητή, στο πλαίσιο της αποτίμησης του ακινήτου.

Το τίμημα της μεταβίβασης στον φορέα

Το τίμημα μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας ευάλωτου στον φορέα ισούται με το 70% της εμπορικής της αξίας, σύμφωνα με την εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή. Σε περίπτωση που το αίτημα προς τον φορέα υποβάλλεται λόγω κατάσχεσης και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μεγαλύτερη από την εμπορική αξία, κατά την εκτίμηση του πιστοποιημένου εκτιμητή, σε ποσοστό ανώτερο του 15%, το τίμημα μεταβίβασης καθορίζεται ως το 70% του χαμηλότερου μεταξύ: α) της τιμής πρώτης προσφοράς και β) της εμπορικής αξίας, σύμφωνα με την εκτίμηση άλλου πιστοποιημένου εκτιμητή.

Μέχρι τη σύσταση του Φορέα Ακινήτων, οι ευάλωτοι οφειλέτες θα πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση (και παρέτεινε για 15 μήνες από τη λήξη του στις 15/12/23), προκειμένου να «παγώσουν» τις διαδικασίες πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους και να λαμβάνουν το μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 70-210 ευρώ.

Προϋποθέσεις για την ένταξη στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα είναι:

α) το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως,

β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα 21.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»