Εντυπωσιακή είναι η αδιαφορία των οικονομικά ευάλωτων οφειλετών για τα προγράμματα προστασίας της πρώτης κατοικίας που παρέχουν κυβέρνηση και τράπεζες. Την ώρα που 14.000 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι να γίνουν τους επόμενους δέκα μήνες, βγάζοντας στο ηλεκτρονικό σφυρί και πρώτες κατοικίες, χωρίς εξαιρέσεις, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την ελλιπή κινητοποίηση ευάλωτων οφειλετών ως προς το να προστατεύσουν τα σπίτια τους.

Μόλις 2.778 οφειλέτες έχουν εκδώσει τη βεβαίωση ευάλωτου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜΡ», τα στοιχεία μέχρι τέλος Οκτωβρίου είναι εντυπωσιακά. Μόλις 2.778 οφειλέτες συνολικά έχουν εκδώσει τη βεβαίωση ευάλωτου και, άρα, δεν αντιμετωπίζουν απειλή πλειστηριασμού, ενώ 5.151 έχουν λάβει το πιστοποιητικό οικονομικά ασθενούς με τα διευρυμένα κατά 30% εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων από τις τράπεζες (σ.σ.: ανακοινώθηκε από τις τράπεζες την 1η Φεβρουαρίου, με περίοδο υποβολής αιτήσεων ένταξης μέχρι 31 Ιουλίου. Με αυτό οι τράπεζες επιδοτούν το 50% της αύξησης που έχουν υποστεί οι μηνιαίες δόσεις των δανείων από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ). Στο, δε, ενδιάμεσο πρόγραμμα (σ.σ.: είχε ψηφιστεί με διάρκεια 15 μηνών, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023, και προβλέπει κρατική επιδότηση στη μηνιαία δόση έως 210 ευρώ μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων), οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί δεν ξεπερνούν τους 136!

Πρώτη κατοικία: 50.000 δανειολήπτες έχουν υπολογιστεί για το πρόγραμμα επιδότησης των τραπεζών 

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης των τραπεζών η περίμετρος των ωφελουμένων είχε υπολογιστεί σε 50.000 δανειολήπτες. Οσο για το ενδιάμεσο πρόγραμμα, όταν είχε εγκριθεί από τους θεσμούς το 2022, προέβλεπε κόστος για επιδοτήσεις στα 4 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί μόλις 65.000 ευρώ. Τα στοιχεία μεταξύ του «πριν» και του «μετά» δίνουν μια «μαγική εικόνα» για τους ευάλωτους. Και όπως εμφανώς διαπιστώνεται, δεδομένου ότι τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας προϋποθέτουν άρση του τραπεζικού απορρήτου, μεγάλη μερίδα οφειλετών που δηλώνουν ευάλωτοι ίσως και να μην είναι, αφού αρνούνται να αποκαλύψουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Οσοι, όμως, δεν έχουν κάτι να κρύψουν θα πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας και να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό. Γιατί πλέον, α) με την οικονομία να έχει επανέλθει στην κανονικότητα και στους όρους που διέπουν τις αγορές όλων των χωρών με επενδυτική βαθμίδα, β) με τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας να αποσύρονται από όλες τις χώρες, και γ) με το «πάγωμα» επιτοκίων που έδωσαν στους δανειολήπτες οι ελληνικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης να ολοκληρώνεται στις 31/3/2024, οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν εφεξής κανονικότητα.

Δεν έχει σημασία ότι δεν τους θέλουν οι οφειλέτες, ότι δεν τους θέλουν οι πιστωτές, διότι δέχονται πλήγμα το όνομά τους και η τσέπη τους (σημειώνεται ότι για να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού ενός μέσου ακινήτου 100.000 ευρώ, ο επισπεύδων καταβάλλει έξοδα 15.000 ευρώ) και ότι δεν τους θέλει προφανώς η εκάστοτε κυβέρνηση. Οπως εξηγούν στελέχη εταιρειών διαχείρισης, δεν υπάρχει κανένα νομικό και κανένα χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο να μην προβλέπει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και μεταξύ αυτών την παροχή ενεχύρων και την εκποίησή τους σε περίπτωση αθέτησης της οφειλής. Ο λόγος είναι προφανής: Χωρίς την αναγκαστική εκτέλεση ως έσχατο, αλλά απολύτως αναγκαίο μέσο, οι οφειλέτες θα προχωρούσαν σε μαζική αθέτηση κάθε υποχρέωσης, κάτι που θα οδηγούσε αμέσως σε διακοπή της παροχής πίστωσης.

*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/11