Ανοδικές τάσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Νοέμβριο, ενώ στη σύγκριση των δύο μηνών εμφάνισαν μικρή αύξηση κατά 0,1%.

*Διαβάστε εδώ: Πληθωρισμός: Ψηλά παραμένουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ - Δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα το 2024, λένε παράγοντες του κλάδου

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,8% και τον Σεπτέμβριο στο 2,4%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ανερχόταν σε 7,6%.

Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% έναν μήνα νωρίτερα.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως βασικότερη ένδειξη, υποχώρησε στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Νοεμβρίου, όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός τράβηξαν τις τιμές προς τα πάνω, ενώ μειώθηκε η επιβάρυνση από τις τιμές ενέργειας οι οποίες υποχώρησαν.


Τον υψηλότερο πληθωρισμό καταγράφουν η Σλοβακία με 6,6%, η Αυστρία με 5,7% και η Κροατία με 5,4%. Στον αντίποδα, τον χαμηλότερο πληθωρισμό καταγράφουν το Βέλγιο και η Ιταλία με 0,5% και η Λετονία με 0,9%. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% από 2,3% τον Νοέμβριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός σημείωσε ανήλθε στο 4,1% από 3,9% τον Νοέμβριο.