Στο 4,1%, όπως και στις αρχικές της προβλέψεις, υπολόγισε για τον Μάιο η Eurostat τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, 6,1% στην ευρωζώνη και 7,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πληθωρισμός έπεσε τον Μάιο στην Ελλάδα για πρώτη φορά κάτω από 3% (2,8%).

Πρωταθλητές και αυτόν τον μήνα αναδεικνύονται τα τρόφιμα και τα ποτά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Eurostat, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,1% τον Μάιο του 2023, από 7% τον Απρίλιο. Έναν χρόνο νωρίτερα άγγιζε το 8,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 7,1% τον Μάιο του 2023, από 8,1% τον Απρίλιο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,8%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2%), στο Βέλγιο (2,7%), στη Δανία και στην Ισπανία (και οι δύο 2,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (21,9%), την Πολωνία και την Τσεχία (και οι δύο 12,5%). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 26 κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε ένα.


Για ακόμη μία φορά «πρωταθλητές» αναδεικνύονται τα τρόφιμα. Ειδικότερα, τον Μάιο η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,54 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (+2,15 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,51 π.μ.) και την ενέργεια. (-0,09 π.μ.).