Πόροι συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσαν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική Οικονομία, συμβάλλοντας ώστε να επιτευχθούν υψηλές αποδόσεις το 2023, αισθητά μεγαλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην κυβέρνηση τα έδωσαν όλα ώστε να πέσουν εγκαίρως τα διαθέσιμα κεφάλαια στην πραγματική Οικονομία, και στο τέλος της ημέρας πέτυχαν την πλήρη κάλυψη των στόχων σε ποσοστό 100% ενώ οι επιπλέον πόροι που διατέθηκαν ήταν αυξημένοι κατά 172.000.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2022.


Κρίσιμα έργα


Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκαν πόροι ύψους 1,72 δισ. ευρώ (ποσοστό 100,22%) ενώ στο συγχρηματοδοτούμενο οι πληρωμές ανήλθαν σε 7,4 δισ. ευρώ (ποσοστό 100,11%). Την ίδια στιγμή διοχετεύθηκαν στην αγορά με τη μορφή πληρωμών 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε προ ημερών το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 3ης δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις και δάνεια) προς τη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων που ήταν συνδεδεμένα με αυτή.

Επίσης ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ 2023 αυξήθηκε κατά 800.000.000 ευρώ, μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών (450.000.000 ευρώ) και στην εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ (350.000.000 ευρώ).

Τα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Λοιπά Προγράμματα ανήλθαν στα 4,074 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο (4,008 δισ. ευρώ) και ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα.

Καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτέλεσε η εκτέλεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κατά το τελευταίο έτος υλοποίησης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Τα προγράμματα εκτελέστηκαν στο σύνολό τους (23,4 δισ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης) αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο για τη χρηματοδότηση έργων στις δημόσιες υποδομές, σε επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια και σε δράσεις για το ανθρώπινο δυναμικό και την κοινωνική συνοχή.
Σημειώνεται ότι, ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ 2014-2020 αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος REACT-EU για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Η απορρόφηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων οδήγησε στην επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, για να προσθέσει ότι «το 2024, με την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, η Οικονομία αναμένεται να σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Συνεχίζουμε δυναμικά, για μια Οικονομία βιώσιμη και ανθεκτική που στηρίζει τις επενδύσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4 Ιανουαρίου