Το μέσο εορταστικό τραπέζι φέτος δεν αναμένεται λιγότερο ποιοτικό, αλλά μάλλον λιγότερο πλουσιοπάροχο, καθώς οι καταναλωτές έχουν ήδη ξοδέψει το Δώρο στα απολύτως απαραίτητα της καθημερινότητας. Παράλληλα, οι «μεγάλες» αγορές αναβάλλονται.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, οι καταναλωτές θεωρούν ότι ακόμη δεν είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για το σπίτι, ενώ σε μεγάλο ποσοστό (49%) εκτιμούν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Επιπλέον, το 43% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το ίδιο διάστημα θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 20% φαίνεται κάπως πιο αισιόδοξο, προβλέποντας ότι θα δαπανήσει περισσότερα χρήματα στις αγορές του.

* Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος Ινστιτούτου Καταναλωτών στα Παραπολιτικά 90,1: Ακριβότερο 20-22% σε σχέση με πέρυσι το τραπέζι των Χριστουγέννων


Λογαριασμοί, ενοίκια και φόροι "αφαιρούν" τα 2/3 του οικογενειακού εισοδήματος


Ήδη, για τα περισσότερα νοικοκυριά οι δαπάνες αγορών αποτελούν το 30% του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες λογαριασμών το 29%. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια ελαφρώς αυξητική τάση, όμως οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον τα 2/3 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

*Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα 2023: Όλο και πιο ακριβό το εορταστικό τραπέζι - Μέσος όρος τα 147,15 ευρώ - Αναλυτικά η λίστα με τα πιάτα του ρεβεγιόν και τις τιμές


Το ράλι ανατιμήσεων στο εορταστικό τραπέζι


Σε αυτό το κλίμα, οι καταναλωτές καλούνται να γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι, το οποίο -σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας- προβλέπει ότι η αύξηση στο συνολικό κόστος θα ξεπεράσει το 11,4%. Τα περασμένα Χριστούγεννα ένα εορταστικό γεύμα 6-8 ατόμων κόστισε 92,55 € έως 127,07 €, φέτος θα κοστίσει από 103,10 € έως 140,76 €.

Το Ινστιτούτο, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του, κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς τις τιμές τόσο από αλυσίδες σουπερμάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία/κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο Αγορά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, οι τιμές σε γαλοπούλα, αμνοερίφια και χοιρινό, που παραδοσιακά αποτελούν το κυρίως πιάτο των γιορτών, έχουν επιδοθεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι ανατιμήσεων:

το ελαιόλαδο κατά 62%, τα μήλα κατά 36,6%, τα αμνοερίφια κατά 22,9%, οι πατάτες κατά 21,5%, το κρασί κατά 21,2%, η νωπή γαλοπούλα κατά 21,1%, η φέτα κατά 13,3%.

Συγκεκριμένα, στη Βαρβάκειο τα αμνοερίφια κοστίζουν από 6,99 έως 10,99 €/kg, στα σουπερμάρκετ από 9,89 έως 11,90 €/kg και στα κρεοπωλεία από 10 έως 16,50 €/kg.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22 Δεκεμβρίου