«Ακριβότερο κατά 20 έως 22% σε σχέση με πέρυσι το τραπέζι των Χριστουγέννων, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα σχεδόν τα προϊόντα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης.

Έκανε λόγο για καθαρή κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια, χαρακτήρισε γάγγραινα τους μεσάζοντες, ενώ είπε πως η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, αλλά καθαρά ελληνικό φαινόμενο.

Εξέφρασε φόβους ότι από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξουν ανατιμήσεις και νέοι τιμοκατάλογοι.

Ο κ. Λεχουρίτης διέψευσε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φθηνότερο ή στα περυσινά επίπεδα. Είπε πως δεν μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να παίρνει μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για το αρνί με 8,90 ευρώ και αλλού να είναι στα 11 με 11,5 ευρώ το κιλό.

Σημείωσε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα που δεν σώζουν την κατάσταση, ενώ έκανε λόγο για φούσκα των τιμών στα προϊόντα και ανέφερε πως το Καλάθι των Χριστουγέννων δεν λειτουργεί.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Λεχουρίτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Γ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ: Σχεδόν όλα τα προϊόντα είναι ακριβότερα από πέρυσι. Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 20-22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό γιατί είναι ακριβή η γαλοπούλα, το αρνί, το χοιρινό, είναι ακριβότερα τα τυριά, οι μπύρες καθώς και τα φρούτα. Όλα αυτά ανεβάζουν το γιορτινό τραπέζι παρ’ όλες τις αντίθετες απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων και του κ.Σκρέκα ο οποίος δήλωσε ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζιο θα είναι φθηνότερο ή το ίδιο με το περσινό. Εμείς τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς που οφείλονται οι αυξημένες τιμές

Γ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ: Είναι καθαρά κερδοσκοπία, είναι καθαρά αισχροκέρδεια βεβαίως επεβλήθησαν πρόστιμα σε κάποιες μεγάλες εταιρείες γιατί είχαν ανεβάσει πολύ υψηλά τις τιμές αλλά αυτό δεν σώζει την κατάσταση. Όπως υπήρχε η φούσκα των ακινήτων, η φούσκα του χρηματιστηρίου έτσι υπάρχει και η φούσκα των τιμών στα προϊόντα, δεν ανταποκρίνονται. Οι αγρότες μου λένε ότι το σιτάρι το πούλησαν φέτος 16 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι το πούλησαν 17 λεπτά και το γάλα οι παραγωγοί το πουλάνε 25-35 λεπτά το κιλό... Μπορούν να πέσουν οι τιμές αν ελέγξουμε την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και πόσο φτάνει στο ράφι και να δούμε τη διαφορά της τιμής που την καρπούται ο μεσάζων. Αυτή είναι η γάγγραινα σήμερα στην ελληνική οικονομία και όχι ο πόλεμος Ρωσίας –Ουκρανίας ή ο πόλεμος Ισραήλ –Παλαιστίνης και όλα αυτά τα εφευρήματα που λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενο φαινόμενο. Δεν είναι εισαγόμενο φαινόμενο είναι καθαρά ελληνικό.

Γ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ: Από 01/01/24 φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλες ανατιμήσεις, νέους τιμοκαταλόγους.