Η περαιτέρω ενδυνάµωση του οµίλου στον χώρο της ενέργειας µε µια συµφωνία η οποία θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ηµερών, η εντατικοποίηση των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης για την έγκαιρη παράδοση του έργου και η ισχυροποίηση της θέσης του στην αγορά της Ρουµανίας αποτελούν τους βασικούς στόχους του Οµίλου Intrakat.

Τις επόµενες κινήσεις σε Ελλάδα και Ρουµανία ανέλυσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, σε ενηµερωτική εκδήλωση, προαναγγέλλοντας ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε νέα συµφωνία πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη: Αλέξανδρος Εξάρχου από το 25o Invest in Greece Forum της Capital Link: Η καλύτερη συγκυρία για την ελληνική οικονομία των τελευταίων 50 ετών

Εξάρχου: Εντατικοποιούνται τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια



Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Εξάρχου υπογράµµισε ότι εντατικοποιούνται τα έργα και πλέον το βάρος πέφτει στα ηλεκτροµηχανολογικά συστήµατα, ώστε να ξεκινήσουν το επόµενο διάστηµα τα δοκιµαστικά δροµολόγια.

«Κάναµε τις παραγγελίες των ηλεκτροµηχανολογικών, πληρώσαµε και τώρα περνάµε στο στάδιο της εγκατάστασης», είπε χαρακτηριστικά. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των ηλεκτροµηχανολογικών, θα ξεκινήσουν τα δοκιµαστικά δροµολόγια µε όλα τα συστήµατα σε λειτουργία, κάτι που θα σηµάνει και την αντίστροφη µέτρηση για την εµπορική λειτουργία του. Εκτίµησε, δε, ότι µέσα στον επόµενο Νοέµβριο το Μετρό Θεσσαλονίκης θα κόβει εισιτήρια.

Αξίζει να επισηµανθεί πως λίγες ώρες µετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, ο κ. Εξάρχου επισκέφθηκε τη συµπρωτεύουσα, προκειµένου να ενηµερωθεί για την κατάσταση του έργου και να επιταχυνθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε αυτό να τεθεί σε τροχιά ολοκλήρωσης και να παραδοθεί εγκαίρως στο ελληνικό ∆ηµόσιο.

85 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ ως ένεση ρευστότητας από την Intrakat


Ο Οµιλος Intrakat, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, παρείχε ρευστότητα ζωτικών κεφαλαίων, ύψους 85 εκατ. ευρώ, στην ΑΚΤΩΡ µετά την εξαγορά, προκειµένου να καλυφθούν οµαλά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας. Είναι ένα ποσό που είχε ήδη προ εκτιµηθεί και πρόκειται να ανακτη θεί πλήρως από τον όµιλο.

Προτεραιότητα η ανάπτυξη στη Ρουμανία


Η ανάπτυξη στη Ρουµανία, µε στόχο να διευρύνει περαιτέρω την ισχυρή παρουσία που έχει ήδη στη γειτονική αγορά µέσω της ΑΚΤΩΡ, αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της Intrakat, όπως είπε ο κ. Εξάρχου.

Σήµερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του οµίλου στη Ρουµανία είναι 1,2 δισ. ευρώ και, όπως σηµείωσε, στόχος είναι να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ τα επόµενα τρία χρόνια. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρουµανία είναι η µόνη αγορά των Βαλκανίων που ενδιαφέρει τον όµιλο και σχεδιάζει να αναπτυχθεί εκεί και στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, σηµείωσε ότι το πρώτο εξάµηνο του 2024 αναµένεται να προχωρήσει στην πρώτη σηµαντική εξαγορά αδειών για αιολικά πάρκα σε συνεργασία µε στρατηγικό επενδυτή.

«Μιλάµε µε στρατηγικούς επενδυτές και θεωρώ ότι το επόµενο εξάµηνο θα προχωρήσουµε σε εξαγορές αδειών», ανέφερε. Ο όµιλος κατασκευών, ο οποίος διείσδυσε στη γειτονική χώρα µέσω της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, επιδιώκει να αναπτύξει ισχυρότερη παρουσία και στον τοµέα των έργων υποδοµής, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του µεγάλες συµβάσεις σε οδικά και σιδηροδροµικά έργα.

Εξάρχου για Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα: Αν προσαρμοστούν οι αξιώσεις των πωλητών, θα γίνουν συμφωνίες, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον


Σχετικά µε την αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά έργα τα οποία πωλούνται σε υψηλές τιµές, που δεν έχουν λογική, και εκτίµησε ότι κάποια στιγµή οι τιµές θα πέσουν, γιατί δεν θα µπορούν να πουλήσουν. «Αν προσαρµοστούν οι αξιώσεις των πωλητών σε λογικά επίπεδα, θα γίνουν συµφωνίες, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον», τόνισε.

Επισήµανε ότι χρειάζεται ένα ξεκαθάρισµα στην αγορά των ΑΠΕ, που µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους: είτε σταδιακά, καθώς θα πέσουν οι τιµές επειδή δεν θα µπορούν τα έργα να πουληθούν φθηνά, είτε µε έναν νόµο, που θα οδηγήσει σε ξεκαθάρισµα στα έργα αυτά.

«Οσο υπάρχουν αυτές οι άδειες, δηµιουργείται η επίπλαστη εντύπωση ότι έχει καταληφθεί ο ηλεκτρικός χώρος, κάτι που δεν ισχύει, γιατί πολλά από αυτά τα έργα δεν θα γίνουν. Αν γίνει αυτό το ξεκαθάρισµα, θα µπορούσαν να απελευθερωθούν 6-7 GW και να δηµιουργηθεί µια νέα πραγµατική ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ», τόνισε.

Σηµειώνεται ότι στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας ο όµιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 0,9 GW, και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 0,9 GW. Η περαιτέρω διείσδυση στον τοµέα των ΑΠΕ περιλαµβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθµών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας µε χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW. Ηδη προχωρούν τρία έργα αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 100 MW, στο πλαίσιο του πρώτου σχετικού διαγωνισµού της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τέλος, ο κ. Εξάρχου απέκλεισε το ενδεχόµενο νέας αύξησης κεφαλαίου στην Intrakat, τουλάχιστον για το επόµενο εξάµηνο, τονίζοντας ότι, σύµφωνα µε τα παρόντα δεδοµένα, δεν υπάρχει η ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου