Ποδαρικό µε φοροελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν το διαθέσιµο εισόδηµα και θα δώσουν ανάσες σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνει το 2024. Κερδισµένοι είναι φορολογούµενοι µε παιδιά λόγω της αύξησης στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» κατά 10% τον λογαριασµό ΕΝΦΙΑ και να εξασφαλίσουν πρόσθετες εκπτώσεις φόρου από τις ανακαινίσεις κατοικιών, αλλά και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, καθώς θα πληρώσουν µισό τέλος επιτηδεύµατος και µισή προκαταβολή φόρου. Το πακέτο περιλαµβάνει και µια σειρά από άλλες παρεµβάσεις, όπως οι µόνιµες µειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ που περιορίζουν το εύρος της επιβάρυνσης στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Αναλυτικότερα οι φοροανάσες που έρχονται από το 2024 είναι οι εξής:

  1. Αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για οικογένειες µε παιδιά

Αυξήσεις στις µηνιαίες καθαρές αποδοχές από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ θα έχουν 1,34 εκατ. φορολογούµενοι µε παιδιά από 1ης.1.2024, καθώς η αναπροσαρµογή του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ οδηγεί αυτόµατα σε µείωση του παρακρατούµενου φόρου. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυµαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών, ενώ αντίστοιχη µείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 µετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήµατα του 2024.

  1. Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισµός, πληµµύρες), καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία µε στεγαστικό δάνειο, θα έχουν µείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν το επόµενο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η µείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης, που δεν µπορεί να είναι µικρότερη από τρεις µήνες.

  1. Μειωµένοι συντελεστές ΦΠΑ

Μονιµοποιούνται οι µειωµένοι συντελεστές ΦΠΑ σε µεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισµό και αθλητισµό, ενώ επεκτείνεται έως το τέλος Ιουνίου 2024 ο µειωµένος συντελεστής στον καφέ, στην εστίαση και τα ταξί. Αναλυτικότερα ο «χάρτης» του ΦΠΑ από το 2024 διαµορφώνεται ως εξής:

- Στις µεταφορές µονιµοποιούνται στον χαµηλό ΦΠΑ 13% τα εισιτήρια για τρένο, µετρό, τραµ, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και για τις µεταφορές µε συνδυασµό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων µέσων. Επιµέρους ο µειωµένος συντελεστής 13% για τα κόµιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι µήνες, έως το τέλος Ιουνίου 2024.

- Στον τουρισµό κλειδώνει στον χαµηλό συντελεστή 13% το τιµολόγιο διαµονής µε πρωινό ή µε ηµιδιατροφή. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή µόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται µε 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ µε µειωµένο συντελεστή 13%.

- Στην εστίαση διατηρείται για ακόµη ένα 6µηνο, έως τέλος Ιουνίου 2024, ο µειωµένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στην εστίαση. Αντίθετα επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόµενα µη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήµατα κ.λπ.) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

- Στον πολιτισµό µονιµοποιείται ο χαµηλός ΦΠΑ για γυµναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια σε θέατρα και κινηµατογράφους.

  1. Στο 50% η προκαταβολή φόρου

Τη µείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου, στο 27,5% από 55%, για τα εισοδήµατα του 2023 που θα δηλωθούν το 2024, µόνο για τους επαγγελµατίες που θα φορολογηθούν µε το τεκµαρτό εισόδηµα, προβλέπει σχετική ρύθµιση. Πρόκειται για µεταβατική διάταξη που θα ισχύσει µόνο για το 2024.

  1. «Κούρεµα» 50% στο τέλος επιτηδεύµατος.

Μειωµένο κατά 50%, στα 325 ευρώ αντί 650 ευρώ, θα είναι το τέλος επιτηδεύµατος που θα πληρώσουν το 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες. Επίσης, για κάθε υποκατάστηµα το τέλος µειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ. Να σηµειωθεί ότι το τέλος επιτηδεύµατος θα καταργηθεί πλήρως από το 2025 και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον επόµενο χρόνο.

  1. Φοροεκπτώσεις για ανακαινίσεις κατοικιών

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των δαπανών για ανακαινίσεις και επισκευές κτιρίων που θα µετράνε για την έκπτωση φόρου από την 1η.1.2024. Σύµφωνα µε τη νέα ρύθµιση, το κόστος για τα υλικά περιορίζεται στο 1/3 της δαπάνης των υπηρεσιών ( εργασία) µε ανώτατο ποσόν έκπτωσης τα 16.000 ευρώ που θα κατανέµεται σε 5 έτη. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι για συνολική δαπάνη 8.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ είναι για υπηρεσίες και τα 5.000 ευρώ για υλικά, η φοροέκπτωση για τα υλικά περιορίζεται στα 1.000 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1/3 της δαπάνης για υπηρεσίες. Αρα, η συνολική φοροέκπτωση φτάνει στα 4.000 ευρώ ή 800 ευρώ τον χρόνο για 5 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαίσιο είναι ευνοϊκότερο, καθώς σήµερα η αντίστοιχη φοροέκπτωση αφορά µόνο το 40% των δαπανών για υπηρεσίες, δηλαδή 1.200 ευρώ. Ωστόσο, όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιµολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής και διαβιβαστεί στην ΑΑ∆Ε από τον προµηθευτή µέσω του συστήµατος myDATA.

  1. Ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και Χρηµατιστήριο

Μειώνεται στο 0,2% από 0,5% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, περιορίζεται κατά 50% ο φόρος χρηµατιστηριακών συναλλαγών, ενώ καταργείται ο φόρος στους τόκους σε κρατικά και επιχειρηµατικά οµόλογα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής