Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ή απέκτησαν εντός του 2023 περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή αυτοκίνητο, και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, έχουν την ευκαιρία μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου να αποφύγουν την επιβολή έξτρα φόρων.

Οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών αποτελούν τη λύση για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».

*Διαβάστε εδώ: Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι την Πρωτοχρονιά

Τα χρήματα που δωρίζουν οι γονείς ή παππούδες στα παιδιά ή στα εγγόνια καλύπτουν τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι η υποβολή της σχετικής δήλωσης θα γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά, η εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).