Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 3,4% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πληθωρισμός τροφίμων και μη-αλκοολούχων ποτών, με το "ράλι ανόδου" να φτάνει στο 9% (από 9,9% τον Οκτώβριο), φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τον τελευταίο 1,5 χρόνο (από Απρίλιο 2022), όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι ανατιμήσεις τροφοδοτήθηκαν από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων, οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως όμως προκύπτει από την εξέταση των επιμέρους στοιχείων αυτής και αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημαντικές μειώσεις σε μηνιαία βάση (Οκτώβριος 2023 – Νοέμβριος 2023) καταγράφηκαν σε βασικές κατηγορίες τροφίμων όπως τα νωπά φρούτα (-5%) και λαχανικά (-6,1%) και τα αυγά (-2,75).

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση του πληθωρισμού και την προστασία της ελληνικής οικογένειας από τον εισαγόμενο πληθωρισμό συνεχίζεται, καθώς εντός του Δεκεμβρίου θα ισχύσει η καθολική εφαρμογή της πρωτοβουλίας «μόνιμη μείωση τιμής», φέρνοντας μειώσεις τιμών στο ράφι, τουλάχιστον 5%, για 1.286 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Παράλληλα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι της αγοράς, καθώς από την αρχή του έτους το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της ΔΙΜΕΑ έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 21.500 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους €10,4 εκατ.