"Πρεμιέρα" κάνουν με την έλευση του 2024 τόσο τα "χρωματιστά" τιμολόγια ενέργειας, όσο και το περιβόητο επίδομα ρεύματος.

Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση -με τη μορφή επιδότησης-στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν το νέο έτος.


Τα χρωματιστά τιμολόγια και τι σημαίνουν

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή χρέωση, μετά από συμφωνία του καταναλωτή με τον πάροχο, για προκαθορισμένη διάρκεια, ανεξαρτήτων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κίτρινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, βάσει των διακυμάνσεων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, πάντα σε ενημέρωση με την εταιρεία.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, που όμως θέλει προσοχή καθώς μπορεί να αλλάζει ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, βάσει των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά με προϋπόθεση να υπάρχει εγκατεστημένος έξυπνος μετρητής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, καθώς οι έξυπνοι μετρητές που έχουν τοποθετηθεί είναι ελάχιστοι, αφού είναι μία πιλοτική διαδικασία που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.

Πράσινο τιμολόγιο: Το πιο πολυσυζητημένο τιμολόγιο. Θα έχει δύο τιμές. Θα υπάρχει η βασική τιμή, η οποία καθορίζεται από την ΡΑΑΕΥ - Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - και θα είναι σταθερή για έξι μήνες. Επί της βασικής τιμής, ο πάροχος θα ορίζει την τελική τιμή, την οποία θα ανακοινώνει κάθε μήνα. Η τελική τιμή ενσωματώνει χρεώσεις μηχανισμού διακύμανσης, πάγιο που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ και τυχόν εκπτώσεις που ισχύουν στο τιμολόγιο. Να σημειωθεί ότι η βασική τιμή θα είναι κοινή για όλους, ενώ η τελική τιμή θα διαφέρει ανά πάροχο.

«Το κράτος έπρεπε να καθορίζει σε ποιο τιμολόγιο θα μπει ο καθένας μας»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, κ. Ραυτόπουλος μίλησε στο "Καλημέρα Ελλάδα" και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχουν προκύψει από τους καταναλωτές με τα νέα τιμολόγια.

Όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος "ήδη πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, για τους 5 μεγάλους προμηθευτές, που ήδη έδωσαν προσφορές για το «πράσινο» τιμολόγιο, η χαμηλότερη τιμή είναι της ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές των άλλων τεσσάρων προμηθευτών κλιμακώνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα".

Πέρα από το «πράσινο» τιμολόγιο, θα υπάρχει το μπλε, σήμανση που θα καθορίζει τους λογαριασμούς σταθερής χρέωσης, το κίτρινο το οποίο είναι κυμαινόμενης χρέωσης και το πορτοκαλί που σηματοδοτεί το «δυναμικό» τιμολόγιο και αφορά όσους έχουν «έξυπνο» μετρητή.

Ακόμη ανέφερε πως "θα υπάρχει πέναλντι για όποιον θελήσει να φύγει από το μπλε τιμολόγιο, ενώ για τα υπόλοιπα δεν ισχύει κάτι τέτοιο" ενώ είπε ακόμη πως "θα έπρεπε το κράτος να καθορίζει σε ποιο τιμολόγιο θα μπει ο καθένας μας, ανάλογα με το που είναι κάθε μήνα χαμηλότερη η τιμή, καθώς ο μηχανισμός διακύμανσης είναι αδύνατον να υπολογιστεί από έναν απλό πολίτη".

Τι πρέπει να προσέχουμε 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την βασική τιμή του ρεύματος που προσφέρει ο πάροχος στον καταναλωτή δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να επιλέξει κάποιος εταιρεία.

Πολλές βασικές τιμές ρεύματος είναι χαμηλές αλλά λειτουργούν ως “κράχτες “ενώ έχουν πολύ μεγάλο καπέλο – ρήτρα αναπροσαρμογής που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία αλλά την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και τα πάγια.

Αυτό που ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο είναι η τιμή της κιλοβατώρας κατανάλωσης καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία οριζόντια επιδότηση πέραν από αυτούς που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Τα παραδείγματα


Η ΕΡΤ παραθέτει παραδείγματα για τις διαφορές στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πάροχος 1
  • Αρχική τιμή μετά την έκπτωση συνέπειας είναι στα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής που προστίθεται στα 0,14 ευρώ είναι 0,00 6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Οπότε η τελική τιμή είναι στα 0, 146 ευρώ
Πάροχος 2
  • Αρχική τιμή είναι στα 0,115 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Είναι δηλαδή κοντά στην τιμή που υπήρχε πριν από την ενεργειακή κρίση
  • Με την ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι 0,07 ευρώ, η τελική τιμή αυξάνεται στα 0,185 ευρώ

Πώς μπορεί ο κόσμος να καταλάβει πότε θα είναι μεγαλύτερη η ρήτρα αναπροσαρμογής και πότε όχι

Κάθε εταιρεία έχει θέσει όρια πάνω στα οποία θα κινηθεί η χονδρική τιμή του ρεύματος .Η χονδρική τιμή του ρεύματος τους τελευταίους 3 μήνες κυμαίνεται από 105 ευρώ μέχρι και 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο όλες οι εταιρείες έχουν δώσει ανώτατο όριο κάτω από τις τρέχουσες τιμές.

Μάλιστα το ίδιο ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως εάν οι καταναλωτές βλέπουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρεύματος μεταξύ 50 ευρώ 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε αυτό σημαίνει πως όσο μικρότερο είναι το όριο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσαύξηση που θα έχουν στο τέλος, δηλαδή η τελική χρέωση.

Τι λένε οι ειδικοί

Για τα “χρωματιστά” τιμολόγια ρεύματος μίλησε και ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Newsroom”. «Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ των πράσινων τιμολογίων, των κίτρινων και του μπλε, τόνισε και πρόσθεσε πως «το μπλε τιμολόγιο είναι το σταθερό το οποίο απευθύνεται σε καταναλωτές που έχουν μικρές καταναλώσεις μηνιαίες».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν κάποιος που κάνει 300 – 350 κιλοβατώρες το μήνα μπορεί να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο, τον συμφέρει αυτό. «Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για 1 χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Στο μπλε τιμολόγιο θα υπάρχει πέναλτι εάν αποχωρήσει ο καταναλωτής από αυτό… δηλαδή ρήτρα αποχώρησης. Αυτό δεν ισχύει στα υπόλοιπα τιμολόγια. Δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στο μπλε, είναι φιξ -κλειδωμένη τιμή, αλλά ούτε και στο κίτρινο τιμολόγιο», συμπλήρωσε.

Για το κίτρινο τιμολόγιο

Επίσης μίλησε για το κίτρινο και το πράσινο τιμολόγιο. «Στο κίτρινο τιμολόγιο, η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση του δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος .Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης και ο πολίτης δεν θα γνωρίζει τίποτα από την αρχή. Δεν υπάρχουν σταθερές και μεταβλητές παραμέτρους. Ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος 100% στη χρηματιστηριακή διακύμανση της αγοράς ενέργειας » είπε.

«Ενώ στο πράσινο τιμολόγιο είναι ημι -κυμαινόμενο και ημι- σταθερό. Ένα κομμάτι είναι σταθερής χρέωσης και άλλο ένα κομμάτι είναι κυμαινόμενης χρέωσης » συμπλήρωσε.


Ποιο τιμολόγιο σας συμφέρει

Επίσης ρωτήθηκε εάν συμφέρει τον καταναλωτή να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο. Απάντησε κατηγορηματικά πως «Όχι. Αυτό δεν τον συμφέρει τον καταναλωτή. Το μπλε τιμολόγιο θα ξεκινάει με 0,26 ευρώ η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας ενώ το κυμαινόμενο μπορεί να ξεκινάει από τα 0,12 ευρώ. Εγώ εκτιμώ πως τον καταναλωτή τον συμφέρει να επιλέξει το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο. Κυρίως εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι με το κίτρινο τιμολόγιο και θα σας πω και το γιατί: «Επειδή αυτή τη στιγμή είναι μια ήπια ενεργειακή αγορά – δεν έχουμε τίποτα εκπλήξεις – τουλάχιστον προς το παρόν. Βλέπουμε ότι το πετρέλαιο είναι κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι, η θερμική κιλοβατώρα του φυσικού αερίου είναι κάτω από τα 50 ευρώ. Άρα αυτό σημαίνει ότι και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα δεν θα περιμένει ο καταναλωτής τεκτονικές αλλαγές. Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση από όλα τα τιμολόγια. Και εάν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που ανατρέπονται τα πάντα -όσον αφορά τις διεθνείς τιμές ενέργειας- τότε πάμε σε ένα άλλου τύπου τιμολογίου ή στο πράσινο ή στο μπλε ».

Τέλος ρωτήθηκε εάν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που έχει καταναλώσει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. « Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι ένας αλγόριθμος που θέλει να ξέρεις μαθηματικά για να τον επιλύσεις .Ο αλγόριθμος για το ρεύμα εχει κάποιους συντελεστές σταθερούς και κάποιους συντελεστές μεταβλητούς » απάντησε.

« Όταν καταναλώνει κανείς λίγες κιλοβατώρες ρεύματος θα πρέπει να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο και εκεί τελειώνει η ιστορία. Εάν όμως κάνει κάποιος καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα, τότε έχει να επιλέξει μεταξύ του κίτρινου τιμολογίου π του κυμαινόμενου και του πράσινου » συμπλήρωσε και ανέφερε πως « το τυπικό νοικοκυριό στην Ελλάδα έχει 400 έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα».