Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, κος Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο.

Αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου επιβάλλεται φόρος διαμονής ο Όμηρος Τσάπαλος σημείωσε πως: «Εναρμονίζουμε ουσιαστικά τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προς το τέλος που πληρώνουν σε σχέση και με τα ξενοδοχεία».

Και συνέχισε: «Επιβάλλεται ένα τέτοιο τέλος, μικρό ανά διανυκτέρευση και επιπλέον λέμε ότι όσοι έχουν από τρία ακίνητα και πάνω και τα διαχειρίζονται θα πρέπει να υποχρεωθούν να ανοίξουν εταιρεία όπου θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε κανόνες λειτουργίας αντίστοιχους με ένα ξενοδοχείο».



Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Όμηρου Τσάπαλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Χθες ανακοινώσαμε μια σειρά από τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις του νομοσχεδίου όπου είναι προϊόν και της δημόσιας διαβούλευσης και μάλιστα είχαν υποβληθεί και πάνω από 2.800 σχόλια. Υπήρξαν πολλοί δικηγόροι, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατέθεσαν την άποψη τους λάβαμε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά τους και χθες ανακοινώσαμε και τέσσερις συγκεκριμένες πτυχές. Το πρώτο που ανακοινώσαμε είναι ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024. Δεύτερον, καθιστούμε ρητώς διατυπωμένο μέσα στο νομοσχέδιο ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να ζητήσει έναν έλεγχο από την ΑΑΔΕ προκειμένου να αποδείξει ότι δεν μπορούσε να φτάσει το τεκμήριο, τα 10.920. Επεκτάθηκε το μειωμένο ποσό κατά 50% του τεκμηρίου για μια σειρά από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Για παράδειγμα οι μονογονεικές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία θα πληρώνουν μειωμένο φόρο 50% βάσει τεκμηρίου. Αυτά είναι ουσιαστικά προτάσεις και ιδέες που τις είδαμε και στη δημόσια διαβούλευση άρα είναι προτάσεις και ιδέες ανθρώπων οι οποίοι αντιδρούσαν μέχρι πρότινος δεν είναι δηλαδή ότι τα φέραμε από μόνοι μας. Επίσης νέοι επαγγελματίες, για τα τρία πρώτα χρόνια μηδενικό φόρο προερχόμενο από το τεκμήριο και μόλις από τον έκτο χρόνο και μετά θα πληρώνουν το πλήρες ποσό. Και φυσικά υπάρχουν προβλέψεις για κατοίκους χωριών, νησιών με λίγους κατοίκους το καθένα που και εκεί θα πληρώνουν 50% του φόρου. Ακούω ένα επιχείρημα πως γίνεται ένα καφενείο σε μια ορεινή περιοχή, σε ένα χωρίο να πληρώνει τον ίδιο φόρο που πληρώνει ένα cafe στο Κολωνάκι. Είναι άδικη η σύγκριση γιατί υπάρχουν τρεις διαφοροποιήσεις, η πρώτη διαφοροποίηση έχει να κάνει ότι ρητώς αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι όσοι είναι κάτοικοι χωριών ως 500 άτομα θα πληρώνουν το 50% και όχι το 100% που θα πληρώνει ένα cafe στο Κολωνάκι. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες καφενείων για παράδειγμα στα χωριά έχουν παράλληλα και μια αγροτική δραστηριότητα όπου πάλι ο νόμος μέσα λεει ότι αν υπάρχει παράλληλο εισόδημα από συντάξεις, αγροτική δραστηριότητα ή μισθωτή απασχόληση συμψηφίζονται τα δύο ποσά και επομένως το τεκμήριο είναι η διαφορά των δύο. Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι όποιος μας ακούει και νιώθει ότι δεν μπορεί να φτάσει το τεκμήριο έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αρκεί προηγουμένως να του γίνει έλεγχος.

Αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπου επιβάλλεται φόρος διαμονής

Ο.ΤΣΑΠΑΛΟΣ: Εναρμονίζουμε ουσιαστικά τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προς το τέλος που πληρώνουν σε σχέση και με τα ξενοδοχεία. Επιβάλλεται ένα τέτοιο τέλος, μικρό ανά διανυκτέρευση και επιπλέον λέμε ότι όσοι έχουν από τρία ακίνητα και πάνω και τα διαχειρίζονται θα πρέπει να υποχρεωθούν να ανοίξουν εταιρεία όπου θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε κανόνες λειτουργίας αντίστοιχους με ένα ξενοδοχείο. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τις ανησυχίες του ξενοδοχειακού κλάδου. Επομένως είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο, αντίστοιχο που λειτουργεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη για στέγη των ανθρώπων και τις ανησυχίες του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά και τις ανάγκες να μπορέσουμε να αντλήσουμε φορολογικά έσοδα από μια αγορά που είναι αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια και που συνδράμει καθοριστικά και στην τουριστική εξέλιξη της χώρας μας.