Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με περισσότερα από 2.000 σχόλια και παρατηρήσεις φορέων και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει καταλήξει προς το παρόν σε τρεις βελτιωτικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κάνουν το σύστημα δικαιότερο, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το πνεύμα του νόμου.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει την τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με ελάχιστο ποσό τις 10.920 ευρώ.

Οι αλλαγές αυτές θα κλειδώσουν στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, κατά την οποία ταυτόχρονα θα συζητηθούν και κάποιες από τις παρατηρήσεις των φορέων.

Αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο από τις παρεμβάσεις είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 15.000 και έως 30.000, οι εποχικές επιχειρήσεις, ενώ θα παρέχεται σε όλους η δυνατότητα να προσβάλλουν τα τεκμήρια, γνωρίζοντας βέβαια ότι θα ελεγχθούν όχι μόνο για τα έσοδα και έξοδά τους, αλλά για το σύνολο των δαπανών διαβίωσής τους και αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Κλειστή συνάντηση με 35 σημαντικούς διαχειριστές κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα - Θα θέσει θέμα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Σούνακ

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στην ΕΡΤ: «Τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής), ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».


Οι αλλαγές που κλειδώνουν στο φορολογικό

1. Πότε είναι μαχητό το τεκμήριο: Θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να προσβάλλουν το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η Εφορία, ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους, προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.

Στην περίπτωση αυτήν ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας. Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

2. Τεκμαρτό εισόδημα με βάση τον τζίρο: Εξετάζεται να περιοριστούν οι συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές αυτοί που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο είναι:
• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.
• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.
• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

3. Εποχικές επιχειρήσεις: Το τεκμαρτό εισόδημα θα περιορίζεται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 4 μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται αντίστοιχα.

*Πηγή: powergame.gr