Τη διπλωματική βεντάλια ανοίγει και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρασμα στη νέα φάση ανοίγματος της οικονομίας και των συνόρων. Τρεις μήνες μετά το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό (Βερολίνο και Βιέννη), ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τρίτη το Ισραήλ, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, ενώ την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου συν τοις άλλοις επιδιώκει μια ρητή και σαφή καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο κείμενο συμπερασμάτων.

Παράλληλα, όπως διαφάνηκε και από την προχθεσινή συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιδιώκει το μέγιστο δυνατό όφελος για τη χώρα μας από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 20212027 και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι και τα δύο ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Πριν από το ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και τον συντονισμό τους ενόψει και των χωριστών τηλεδιασκέψεων που είχαν και οι δύο με τους κ. Μισέλ και Μπορέλ (ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική). Παράλληλα, μέσα από την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως, εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά από ολόκληρη την Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία «είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το Ισραήλ, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη ξένου ηγέτη μετά τη μερική άρση των μέτρων για τον κοροναϊό και ταυτόχρονα η πρώτη επίσκεψη στη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία σχηματίστηκε και ορκίστηκε σχεδόν πριν από έναν μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της χώρας, Ρεουβέν Ριβλίν, θα υπογραμμίσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και θα επιβεβαιώσει τη συναντίληψη που έχει δημιουργηθεί για μια σειρά από περιφερειακά θέματα, σε μια περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση περισσότερο στην αυτοτελή σχέση των δύο χωρών και στον θετικό αντίκτυπο της συνεργασίας τους και όχι ως αντίβαρο στην «ηγεμονική» συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.

Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, και Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των υπουργών θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων για την τουριστική και γεωργική συνεργασία, την κυβερνοασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία. Οι δύο πλευρές εργάζονται τις τελευταίες ημέρες για τη σύνταξη μιας κοινής δήλωσης, που θα συνοψίζει τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην εγγύτητα της σχέσης και στις ετήσιες συνόδους κορυφής των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Η ατζέντα των διμερών συζητήσεων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τις κινήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Συρία, την κατάσταση στη Λιβύη, την διμερή αμυντική συνεργασία και, τέλος, την ενεργειακή συνεργασία, με έμφαση στον αγωγό East Med και στην περιφερειακή του σημασία. Η ασφάλεια, οι νέες τεχνολογίες και η διαχείριση των υδάτων είναι ακόμα ορισμένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση και για μελλοντική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από τις δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, και θα επισκεφθεί τον Ναό της Αναστάσεως, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Οι κ. Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Δήμας, Κ. Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα έχουν παράλληλα σειρά συναντήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τομέας που παραμένει πάντα πρώτη προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη.