H αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή Black Friday έχει ξεκινήσει, με τις καταγγελίες και τις παρατηρήσεις καταναλωτών να δίνουν τροφή για σχόλια και συζητήσεις. Oι συγκρίσεις τιμών, η έρευνα αγοράς των καταναλωτών συνεχίζεται σε πολλές περιπτώσεις από κοντά στα καταστήματα, με στοχευμένες ερωτήσεις για προϊόντα που ενδιαφέρουν.

Με υπεύθυνους καταστημάτων να προσπαθούν να συντηρήσουν το κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην αγορά. Kαι άλλους, ακόμα και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, να δίνουν τη δική τους μάχη, σε μια προσπάθεια να βγουν και εκείνοι κερδισμένοι.

Black Friday: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός


Η Black Friday έρχεται και όπως κάθε χρόνο κρύβει ευκαιρίες και παγίδες. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγγελίες για εικονικές εκπτώσεις, με την έρευνα στο διαδίκτυο να δείχνει πως σε πολλές περιπτώσεις ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Όπως μετέδωσε το Mega, πελάτης είχε εντοπίσει ένα συγκεκριμένο πλυντήριο ρούχων, το οποίο διαπίστωσε ότι ακρίβυνε εντυπωσιακά σε γνωστό πολυκατάστημα πριν από λίγες μόνο μέρες.

Σε διάλογο με τους υπευθύνους της εταιρείας διαβάζουμε:

– Το συγκεκριμένο πλυντήριο μέχρι χθες είχε 380 ευρώ. Σήμερα γιατί έχει 849;
– Καλησπέρα σας, οι τιμές αλλάζουν από μέρα σε μέρα χωρίς κάποια ενημέρωση ή προειδοποίηση.

Στις 30 Οκτωβρίου, λοιπόν, όπως αναφέρει το Mega, το πλυντήριο ρούχων κόστιζε 380 ευρώ, στις 5 Νοεμβρίου η τιμή του σκαρφάλωσε στα 849 και πλέον με τιμή Black Friday, όπως διαφημίζει η εταιρεία, επέστρεψε στα ίδια.

Ο Νίκος είναι φοιτητής που σπουδάζει στην Πάτρα. Ψάχνει για κάρτα γραφικών, με την εμπειρία του από την περσινή Black Friday όταν αγόρασε οθόνη υπολογιστή να μην είναι η καλύτερη.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκρίσεις τιμών με χώρες του εξωτερικού προκαλούν μελαγχολία. Το ίδιο κινητό τηλέφωνο που στον Καναδά χωρίς έκπτωση κοστίζει 366,49 ευρώ, σε γνωστό πολυκατάστημα της χώρας πωλείται στα 729 ευρώ όπως βλέπουμε. Άλλη συσκευή που στην Αγγλία πωλείται 914 ευρώ, στη χώρα μας μετά την έκπτωση πωλείται στα 939 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η τιμή στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερη, χωρίς πάντως στην Αγγλία να υπάρχει για την ώρα η έκπτωση για την Black Friday.

Το ίδιο συμβαίνει και με μία τηλεόραση 43 ιντσών που πλέον εντός συνόρων πωλείται στα 389 ευρώ.

Black Friday: Σε ετοιμότητα οι εταιρείες κούριερ


Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες κούριερ ετοιμάζονται πυρετωδώς, όπως και οι υπάλληλοι πολυκαταστημάτων, που ξέρουν ότι την ερχόμενη Παρασκευή δεν θα υπάρξουν ρεπό και διαλείμματα στη δουλειά τους.

Κάθε στοιχείο αναλύεται με προσοχή, με την πλειονότητα εκείνων που δήλωσαν ότι θα κάνουν αγορές την Black Friday να σκέφτεται να ξοδέψει ένα ποσό πάνω από τα 100 ευρώ και το υπόλοιπο 25% μέχρι το πολύ 100 ευρώ.

Και φέτος οι περισσότεροι δείχνουν ενδιαφέρον για είδη τεχνολογίας. Ακολουθούν οι συσκευές σπιτιού και τα προϊόντα ψυχαγωγίας, με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνουν τα ρούχα και τα καλλυντικά.

Πέρυσι στην κορυφή των αγορών βρέθηκαν οι τηλεοράσεις και ακολούθησαν τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega