Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα Χριστούγεννα, αλλά και για το… Δώρο Χριστουγέννων, που πολλοί εργαζόμενοι και μη περιμένουν. Το Δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ωστόσο περιμένουν και χιλιάδες άνεργοι που το δικαιούνται φέτος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στους καταλόγους της ΔΥΠΑ που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση του Δώρου Χριστουγέννων 2023 είναι ο ασφαλισμένος να επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου με 31 Δεκεμβρίου 2023. Σημειώνεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.

Υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων της ΔΥΠΑ

Ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων για ανέργους ανέρχεται στα 479 ευρώ. Το ύψος του τελικού ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς, εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που οι δικαιούχοι ήταν άνεργοι εντός του 2023, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου. 

Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Προπληρώνονται επιδόματα και δώρο Χριστουγένων – Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους

Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία για το πώς υπολογίζεται. Ειδικότερα, το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας για εκείνους που λάμβαναν το επίδομα ανεργίας από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά:

Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται 3 ημερήσια επιδόματα.

Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα, καταβάλλονται 25 ημερήσια επιδόματα.

Εφόσον δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης, τότε δεν θα καταβληθεί.

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων σε δικαιούχους ανέργους

Το Δώρο Χριστουγέννων 2023 για ανέργους από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αναμένεται να καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο Δεκεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει μαζί με την προπληρωμή όλων των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως η τακτική επιδότηση ανεργίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Δεκέμβριο, εκτός από το Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ στους δικαιούχους ανέργους της ΔΥΠΑ, καταβάλλεται σειρά επιδομάτων, τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 717 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι και 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

ΠΗΓΗ powergame.gr