Τα must have sneakers της φετινής χρονιάς είναι παπούτσια που λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία πριν από δεκαετίες.

Ακόμα και μετά την εφεύρεσή του ως ποδοσφαιρικό παπούτσι το 1950 και την μετέπειτα εξέλιξή του σε casual sneaker, το Adidas Samba μπαινοβγαίνουν στη μόδα, χωρίς ποτέ να εξαφανίζονται.

Ξαφνικά φέτος τα Samba και άλλα κλασικά μοντέλα βρίσκονται παντού, και τα φοράνε όλοι. Από διασημότητες και fashionistas μέχρι τους φανατικούς των sneakers.

Τώρα, η Adidas τρέχει να επωφεληθεί από την τάση αυτή, καθώς προσπαθεί να καλύψει τη «χασούρα» των περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της άφησε η αποτυχημένη συνεργασία με τον ράπερ Kanye West.

View this post on Instagram

A post shared by @adidas_sambaclub


«Βλέπουμε αυτό το κύμα ενθουσιασμού» για τα ρετρό αθλητικά παπούτσια σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Torben Schumacher, γενικός διευθυντής της Adidas Originals. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχει εμπορικό αντίκτυπο».

Η Adidas αντιμετωπίζει την πρόκληση να αυξήσει την παραγωγή αρκετά γρήγορα για να καλύψει τη ζήτηση. Στις αρχές του έτους, η εταιρεία δεν είχε προβλέψει την ενίσχυση της παραγωγής των ρετρό μοντέλων της, από τα οποία εκτιμάται ότι πωλήθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο το 2022. Τα Samba, ειδικότερα, εξαντλήθηκαν σε πολλές αγορές ταχύτερα από ό,τι η εταιρεία ήταν σε θέση να φτιάξει.

Η παραγωγή αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να φτάσει τα 15 εκατομμύρια ζευγάρι το χρόνο. Με αυτά τα επίπεδα, αν διατηρηθούν οι πωλήσεις ρετρό αθλητικών παπουτσιών, θα μπορούσαν να «ισοφαριστούν» τα χαμένα έσοδα από τα Yeezy.

Από την άλλη πλευρά η ανταγωνίστρια Nike -αν και κατά δύο δεκαετίες νεότερη από την Adidas- έχει κάνει ιστορικά καλύτερη δουλειά στην αξιοποίηση του παλαιού της καταλόγου. Για παράδειγμα, το παπούτσι μπάσκετ Blazer 77 Vintage της Nike είναι μια πρόσφατη μεγάλη επιτυχία.

Fashionistas σε όλο τον κόσμο έχουν χαρακτηρίσει τα Samba ως το πιο καυτό παπούτσι του 2023, ενώ διασημότητες όπως το μοντέλο Bella Hadid και ο ηθοποιός Austin Butler έχουν εντοπιστεί να τα φοράνε.

Ακόμα και η Rihanna -η οποία έχει συνεργασία σε sneakers με τον αντίπαλο της Adidas, την Puma- έχει τα Samba.

Η αναβίωση των ρετρό παπουτσιών υπήρξε ένα απρόβλεπτα θετικό στοιχείο για την Adidas, βοηθώντας την να έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος απ’ ό,τι είχαν αρχικά φοβηθεί τα στελέχη της. Οι μετοχές της Adidas έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας την πτώση της μετοχής της Nike κατά περίπου 14%.

Η Adidas είχε προβλέψει ζημιές περίπου 475 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, αλλά τώρα υπολογίζεται να χάσει περίπου 105 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: powergame.gr