Aλλάζουν όλα στη στεγαστική πολιτική της χώρας μετά την επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου». Η κυβέρνηση προωθεί μεταρρύθμιση πέντε σημείων με νέου τύπου και πιο αποτελεσματικά προγράμματα και με κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη 100.000 δικαιούχων, κυρίως των πιο αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Αλλαγή μοντέλου

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, χθες σε συνέδριο για την κτηματαγορά τόνισε ότι το μοντέλο «εργατικές κατοικίες» σε ένα οικοδομικό συγκρότημα κάποιας υποβαθμισμένης περιοχής εγκαταλείπεται. «Όταν λέμε εργατικές κατοικίες, σκέφτεστε ένα διαμέρισμα σε ένα συγκρότημα σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή. Παντού πλέον πάμε σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πάμε σε οικόπεδα που δεν είναι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές. Υπάρχουν οικόπεδα που ανήκουν στη ΔΥΠΑ και στην Κηφισιά. Οι επενδυτές κρατούν ένα τμήμα για δική τους αξιοποίηση και τα υπόλοιπα πηγαίνουν με κοινωνικά κριτήρια σε ανθρώπους που τα πληρούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για το 2023-2024 έχουν προϋπολογιστεί κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ, καθώς το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ολοκληρωθεί. Έχουν ήδη διατεθεί 750.000.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ (250.000.000 είναι η συμμετοχή των τραπεζών) «και από εδώ και πέρα θα διατεθεί με άλλους τρόπους η στεγαστική πολιτική του κράτους, για να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων, μαζί με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου», όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

40.000 € οικογενειακό εισόδημα το πλαφόν για το «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» κενά σπίτια


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», εντός του 2023 αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα στο open.gov για τα εξής προγράμματα:

1. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια: Αφορά την επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση τουλάχιστον τριών ετών. Στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ, εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 € και ακίνητη περιουσία έως 300.000 €.

Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης/επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια και φθάνει έως το 40% της δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

2. Κοινωνική αντιπαροχή: Αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Στο σχήμα συμβάλλονται από τη μια πλευρά η ΔΥΠΑ (και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων) και από την άλλη οι κατασκευαστικές/τεχνικές εταιρείες ως εξής:

■ Η ΔΥΠΑ παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, στο οποίο ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη, σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων.

■ Ο δημόσιος φορέας διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος λαμβάνει αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

■ Ο μέγιστος χρόνος της παραχώρησης θα ορίζεται από τη ΔΥΠΑ με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

15 έτη το όριο για ανάκληση παραχωρήσεων δημόσιων ακινήτων

3. Πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία»: Καθιερώνεται νέα ειδική χρήση «Κοινωνική Κατοικία», η οποία μπορεί να ενταχθεί στις περισσότερες γενικές χρήσεις (κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, κοινωφελείς λειτουργίες κ.λπ.). Τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο έχουν αυτοδικαίως και τη χρήση της «Κοινωνικής Κατοικίας», εφόσον η γενική χρήση το επιτρέπει.

4. Ανάκληση παραχωρήσεων δημοσίων ακινήτων που δεν έχουν εκπληρώσει ον σκοπό της παραχώρησης: Όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καλούνται να εξετάσουν τις παραχωρήσεις ακινήτων, κατά χρήση ή κυριότητα, για την εκπλήρωση συγκεκριμένου δημόσιου σκοπού. Εάν ο σκοπός δεν έχει εκπληρωθεί εντός 15ετίας από την παραχώρηση, τότε ο φορέας υποχρεούται να την ανακαλέσει, έπειτα από παροχή δίμηνης προθεσμίας στον παραχωρησιούχο, ώστε να τεκμηριώσει την ανάγκη συνέχισης. Έτσι, απελευθερώνονται ακίνητα του Δημοσίου που σήμερα είναι δεσμευμένα χωρίς προοπτική αξιοποίησης, για να αξιοποιηθούν ως «Κοινωνική Κατοικία».

5. Fast track διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης για ρυμοτομούμενα ακίνητα, όταν εμπλέκεται το Δημόσιο: Στις ρυμοτομούμενες περιοχές όπου υπάρχουν ακίνητα του Δημοσίου, ορίζεται η ταχεία διαδικασία του παλαιού Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης που οφείλεται εκατέρωθεν, προκειμένου να προκύψουν σύντομα τα νέα όρια των οικοπέδων. Ειδικότερα, θα γίνεται προσωρινός προσδιορισμός τιμής μονάδας με ταχεία διαδικασία από το Μονομελές Πρωτοδικείο, η αποζημίωση θα καταβάλλεται από το Δημόσιο και έτσι το Δημόσιο θα αποκτά γρήγορα τα ρυμοτομούμενα τμήματα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/10