Σε πλήρη εξέλιξη και σε διάφορα στάδια βρίσκεται η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης µέσω τεσσάρων προγραµµάτων, ενώ σήμερα, ∆ευτέρα, ανοίγει η πλατφόρµα προκειµένου να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι επιδότησης, µε 2.000 ευρώ άµεσα στο χέρι, προκειµένου να ανακαινίσουν, µε χαριστικό το 40% της επιδότησης, διαµερίσµατα και σπίτια προς ενοικίαση σε ευάλωτες οµάδες.

Το πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», συνολικού προϋπολογισµού 50 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση εργασιών λειτουργικής ανακαίνισης περίπου 12.500 κατοικιών που είναι δηλωµένα στο Ε2 ως κενά την τελευταία τριετία. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες και σήμερα ανοίγει στο gov.gr η σχετική πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφεροµένους.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, πέρασε από τη Βουλή ευνοϊκή τροποποίηση στο αρχικό πρόγραµµα, δίνοντας τη δυνατότητα προκαταβολής έως του µισού της επιδότησης. Στο πρόγραµµα προβλέπεται επιδότηση του 40% για µέγιστο ποσό δαπάνης 10.000 ευρώ για υλικά και εργασίες, ενώ, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση που αναµένεται να εκδοθεί, το οικογενειακό εισόδηµα του ενδιαφεροµένου δεν µπορεί να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Σύµφωνα µε την απόφαση που θα εκδοθεί:

  • Στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετάσχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές µε ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόµα και ίσο του 50%, ενώ µέχρι πρότινος προβλεπόταν ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι µεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου.
  • Κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να καταθέσει αίτηση για ένα ακίνητό του, µε την υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση των κωδικών του Τaxisnet στο gov.gr.
  • Το ακίνητο πρέπει να είναι έως 100 τετραγωνικά, να βρίσκεται σε αστική περιοχή, να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως µισθωµένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία του ενδιαφεροµένου δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
  • Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράµµατα εξοικονόµησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη. Το ακίνητο µετά την ανακαίνιση υποχρεωτικά πρέπει να διατεθεί σε µακροχρόνια µίσθωση για µία τριετία.
Αρµόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του προγράµµατος καθίσταται η ∆ηµόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Η ∆ΥΠΑ µετά την υποβολή της αίτησης θα προχωρά σε όλες τις απαιτούµενες διασταυρώσεις σχετικά µε το ακίνητο και τα περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφεροµένου και θα εκδίδεται αυτόµατα επί της αίτησης είτε εγκριτική είτε απορριπτική απόφαση, µε σχετική αιτιολογία προς ενηµέρωση του αιτούντος. Μετά την έγκριση της αίτησης, θα εκταµιεύεται στον ενεργό λογαριασµό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος η προκαταβολή της επιδότησης, η οποία θα ανέρχεται στο 50% επί του προϋπολογιζόµενου ποσού επιδότησης. Η πληρωµή των επιλέξιµων δαπανών πραγµατοποιείται υποχρεωτικά και αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο και θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί σε βάθος έξι µηνών από την ηµεροµηνία έγκρισης. Σε διαφορετική περίπτωση, η προκαταβολή ανακαλείται και αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Στις επιλέξιµες δαπάνες εντάσσονται, µεταξύ άλλων:

  • Ανακαίνιση χώρων µπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας.
  • Αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών.
  • Αντικατάσταση ή επισκευή ερµαρίων, αντικατάσταση δαπέδων.
  • Αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.
  • Αντικατάσταση ή επισκευή δοµικών στοιχείων, επιχρισµάτων, πλακιδίων, χρωµατισµών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.
  • Ακόµα εντάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδοµικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής, αλλά και οι δαπάνες υπηρεσιών µηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών ή εκπόνησης µελετών ή έκδοσης πιστοποιητικών.
Η ∆ΥΠΑ έχει τη δυνατότητα διενέργειας δειγµατοληπτικών ελέγχων, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, µε σκοπό την τήρηση των διαδικασιών και όρων του προγράµµατος. Ως προς το κριτήριο της διάρκειας της εκµίσθωσης του ακινήτου, η ∆ΥΠΑ διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Εάν διακοπεί η εκµίσθωση, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα εντός τριών µηνών να υπογράψει νέα εκµίσθωση για το εναποµείναν χρονικό διάστηµα. Κάτι τέτοιο µπορεί να γίνει έως δύο φορές.

thumbnail_xamila_enoikia


Πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή»

Στο άλλο πρόγραµµα που τρέχει και αφορά κτίρια για «Κοινωνική Αντιπαροχή» ήδη έχει «στοιχειοθετηθεί» η πρώτη λίστα που αφορά δηµόσια κτίρια. Επ’ αυτού αναµένεται να βγει υπουργική απόφαση από την κ. Ζαχαράκη, που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει στο πλαίσιο του συγκεκριµένου προγράµµατος για τη στέγαση των δηµόσιων υπαλλήλων όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους. Στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, πρώτη στη σειρά έρχεται η εκµετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ολυµπιακού Χωριού και η παράδοση των οικισµών στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά, αλλά και των 120 κενών διαµερισµάτων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Το νέο πρόγραµµα «Κοινωνική Αντιπαροχή» αναµένεται να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική. Σε αυτό το πλάνο εντάσσονται 11 οικόπεδα που έχουν οικοδοµική άδεια σε Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Παράλληλα µε τα κτίρια του Ολυµπιακού Χωριού, αναµένεται να δηµιουργηθεί ένα σύγχρονο εµπορικό κέντρο, µε αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, ενώ ανάδοχος του έργου αναµένεται να βρεθεί από το ΤΑΙΠΕ∆, που θα τρέξει όλη τη διαδικασία στο τέλος του 2024. Ο ανάδοχος µάλιστα θα πληρώνει ένα µηνιαίο µίσθωµα στη ∆ΥΠΑ, το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη. Πρόκειται για µια σύµβαση κατασκευής και αξιοποίησης, χωρίς να δεσµεύονται κεφάλαια της ∆ΥΠΑ για την κατασκευή.

H σύμπραξη

Η βασική φιλοσοφία είναι ότι οι φορείς του ∆ηµοσίου (∆ΥΠΑ και άλλοι) θα εισφέρουν αδόµητες και αναξιοποίητες εκτάσεις, στις οποίες οι τεχνικές εταιρείες, κατόπιν διαγωνισµού, θα αναλάβουν να κατασκευάσουν σπίτια και καταστήµατα µε βάση τις προδιαγραφές που θα ορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισµού. Οι εταιρείες θα αποπληρώνονται από την εκµετάλλευση των ακινήτων, αλλά θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν ένα ποσοστό των κατοικιών µε χαµηλά ενοίκια στους δικαιούχους του προγράµµατος «Κοινωνική Αντιπαροχή». Επίσης, ο φορέας του ∆ηµοσίου θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισµού, καθώς δεν µπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης. Στόχος είναι η στέγαση των δικαιούχων σε ποιοτικά ακίνητα, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραµµα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τοµέα.

Πρόγραμμα «Κοινωνική Κατοικία»

Η «Κοινωνική Κατοικία» αφορά στην παραχώρηση ακινήτων του ∆ηµοσίου προς Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθµού, ΝΠ∆∆ και ΝΠΙ∆, που ελέγχονται από το ∆ηµόσιο, εφόσον έχουν περάσει 15 χρόνια από την παραχώρηση και ο σκοπός για τον οποίο έγινε δεν πραγµατοποιήθηκε. Η απόφαση θα προβλέπει επίσης ότι µετά την παρέλευση 25 ετών από τη διενέργεια της κλήρωσης για την επιλογή των παραχωρησιούχων οικιστών σε οικισµούς του πρώην Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον παραµένουν αδιάθετες κατοικίες, η ∆ΥΠΑ θα εκδίδει δηµόσια πρόσκληση προς τους επιλαχόντες, προκειµένου να τους παραχωρήσει τις αδιάθετες κατοικίες.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το πρόγραµµα «τρέχει» από τον περασµένο Σεπτέµβριο και αφορά στην αγορά διαµερισµάτων µέσω τραπεζικού δανεισµού µε χαµηλότοκα επιτόκια από νέα ζευγάρια, µε επιδοτούµενο από τη ∆ΥΠΑ επιτόκιο. Η χρηµατοδότηση του συγκεκριµένου προγράµµατος (750 εκατ. ευρώ από τη ∆ΥΠΑ και 750 εκατ. από τράπεζες) έχει καλυφθεί για τη φετινή χρονιά. Οι δικαιούχοι του προγράµµατος πρέπει να είναι µέχρι 39 ετών. Μέχρι και σήµερα έχουµε 4.271 εκταµιεύσεις ποσού 412.810.735,66 ευρώ και 4.947 συµβάσεις ύψους 478.403.068,74 ευρώ. Στο τέλος της χρονιάς, 9.820 ζευγάρια, άρα πάνω από 20.000 δικαιούχοι, θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το πρόγραµµα βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία µε 54 δήµους σε όλη τη χώρα και προβλέπει τη µίσθωση -σε πρώτη φάση- άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράµµατος «Εστία» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών µε χαµηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Ωφελούµενοι είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις µονογονεϊκές οικογένειες. Για το συγκεκριµένο πρόγραµµα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάµενων κενών ιδιωτικών κατοικιών. Ηδη ως πιλοτική δράση προβλέπεται η ανακαίνιση 100 διαµερισµάτων (70 στον ∆ήµο Αθηναίων και 30 στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης), όπου θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, µε κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, που θα έχουν καθοριστεί έως το τέλος του έτους.

Αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Αναδροµική αύξηση κατά 500 ευρώ το έτος θα λάβουν οι δικαιούχοι φοιτητικού επιδόµατος στέγασης από το ακαδηµαϊκό έτος 2021, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Την αύξηση του επιδόµατος είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ. Σύµφωνα µε την τροπολογία, το ύψος του χορηγούµενου στεγαστικού επιδόµατος από 1.000 ευρώ αυξάνεται στα 1.500 ευρώ και ορίζεται ότι σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί µε άλλον φοιτητή στην ίδια µισθωµένη κατοικία το ετήσιο στεγαστικό επίδοµα ορίζεται ίσο µε 2.000 ευρώ.

Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί µε άλλον φοιτητή στην ίδια µισθωµένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδοµα ίσο µε 2.500 ευρώ. Στην περίπτωση δικαιούχων που φοιτούν σε φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού (ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΕΑ) η εκκαθάριση των αιτήσεων αυτών, καθώς και η ενταλµατοποίηση της δαπάνης πραγµατοποιούνται από τους φορείς αυτούς. Ορίζεται ρητά ότι η εν λόγω διάταξη εφαρµόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόµατος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδηµαϊκό έτος 2021-2022.

Ζαχαράκη: Κεντρικός στόχος στο στεγαστικό είναι η εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής κατοικίας για τους νέους, τις οικογένειες, τους ευάλωτους συµπολίτες µας

Η Σοφία Ζαχαράκη σε δήλωσή της για το στεγαστικό ζήτημα σημείωσε:

«Η κυβέρνηση γνωρίζει πόσο πιεστικό είναι το πρόβληµα της στέγασης ειδικά για τους νέους ανθρώπους και εξαντλεί όλα τα περιθώρια για την αντιµετώπισή του. Με πολλά ειδικά προγράµµατα και γενναία χρηµατοδότηση. Ειδικά για τη φοιτητική στέγη, από το 2022 προχωρήσαµε στον διπλασιασµό -από τα 1.000 στα 2.000 ευρώ- του επιδόµατος για όσους συγκατοικούν, οπουδήποτε κι αν φοιτούν. Η επιπλέον οριζόντια αύξηση κατά 500 ευρώ για όσους σπουδάζουν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης έρχεται να στηρίξει τους οικογενειακούς προϋπολογισµούς, να διευρύνει τις ευκαιρίες εύρεσης ποιοτικής στέγης και ταυτόχρονα να στηρίξει τη φοίτηση στα πανεπιστήµια της Περιφέρειας, που επίσης αποτελεί για εµάς στόχο. Για τον λόγο αυτό δηµιουργούνται νέες φοιτητικές εστίες σε ∆υτική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ∆υτική Αττική και Κρήτη, ενώ υλοποιείται και ένα µεγάλο πρόγραµµα ανακαινίσεων σε υφιστάµενες εστίες. Ο κεντρικός στόχος όλων των κυβερνητικών παρεµβάσεων στο στεγαστικό είναι η εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής κατοικίας για τους νέους, τις οικογένειες, τους ευάλωτους συµπολίτες µας»

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά