Κατά 9,2% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε αξία στα σούπερ μάρκετ το 9μηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, τα οποία αφορούν σε καταστήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.


Σούπερ μάρκετ: Έχουν ενταθεί οι προωθητικές ενέργειες προϊόντων

Όσον αφορά στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs), αυτά παρουσιάζουν παρόμοια αυξητική τάση, στο +9,5%, με την ανάπτυξη αυτή να είναι καθαρά πληθωριστική, καθώς οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν οριακά κατά -0,8%.

Σε σχέση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος για την ίδια χρονική περίοδο βρίσκεται στο +3,6%, η αύξηση της μέσης τιμής για τα FMCGs είναι πολλαπλάσια υψηλότερη, στο +10,4%.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους υποκατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, παρατηρείται ότι στα τρόφιμα και ποτά η αύξηση κατά +10,9% των τιμών επέφερε μια μεγαλύτερη συγκριτικά μείωση στους όγκους, κατά 1,5%, ενώ αντίθετα η πιο μετριοπαθής αύξηση (+4,3%) των τιμών στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση και των πωλούμενων όγκων κατά +4,5%.

Παράλληλα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία, και από το 24,4%, που ήταν στο τέλος του 2022, έφτασαν το 24,8% το εννεάμηνο φέτος, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να θεωρούν ότι η ποιότητα των προϊόντων αυτών είναι βελτιούμενη ή και εξίσου καλή με τα επώνυμα προϊόντα.

Ταυτόχρονα έχουν ενταθεί περαιτέρω οι προωθητικές ενέργειες προϊόντων, φτάνοντας στο 69,1% από 67,9% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Αυτό φαίνεται να επηρεάζει τελικά τους καταναλωτές, καθώς 1 στους 2, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δηλώνει ότι ενδέχεται να αλλάξει την επιλογή του όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντος, αλλά ακόμη και σε επίπεδο καταστήματος, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη αγορά.

*Διαβάστε εδώ: Ελαιόλαδο: Αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας, 170 με 200 ευρώ για έναν τενεκέ