Οι παγκόσμιες τιμές ελαιολάδου θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές.

Μάλιστα, το υπουργείο Γεωργίας του Μαρόκου ενέκρινε διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών ελαιολάδου, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τις εκτοξευόμενες τιμές στην εγχώρια αγορά. Η ανακοίνωση καθιστά το Μαρόκο την τρίτη μεγάλη χώρα παραγωγής ελαιολάδου που εφαρμόζει απαγόρευση εξαγωγών, αφού οι αξιωματούχοι στην Τουρκία έλαβαν παρόμοια μέτρα τον Αύγουστο, ακολουθούμενοι από τη Συρία τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα: Ισπανία: Τερμάτισε το "κοντέρ" της ακρίβειας στο ελαιόλαδο - Αντικλεπτικά συστήματα στα σούπερ μάρκετ

Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες ανέφεραν επίσης την αύξηση των τιμών του ελαιολάδου στις αποφάσεις τους να εφαρμόσουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών. Ένα λίτρο ελαιολάδου στο Μαρόκο πωλείται από οπουδήποτε μεταξύ 120 και 150 ντιρχάμ (11 έως 14 ευρώ), περίπου 64% υψηλότερη από τη μέση τιμή του Αυγούστου 2022. Ο μέσος μηνιαίος μισθός του Μαρόκου ύστερα από φόρους είναι περίπου 3.900 ντιρχάμ (περίπου 360 ευρώ).

Ο Ρασίντ Μπεναλί, πρόεδρος της Moroccan Olive Interprofessional, είπε ότι το μέτρο αποσκοπεί στην «προστασία της αγοραστικής δύναμης των Μαροκινών καταναλωτών». Παρά την κακή συγκομιδή πέρυσι, για την οποία η κυβέρνηση κατηγόρησε την ξηρασία, το Μαρόκο παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου της Αφρικής, μετά την Τυνησία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η χώρα παρήγαγε 156.000 τόνους ελαιόλαδο και εξήγαγε 28.000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2022-23. Αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας απέδωσαν την αύξηση των τιμών του ελαιολάδου στη χώρα στις ελλείψεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μετά το χαμηλότερο επίπεδο παγκόσμιας παραγωγής από το καλλιεργητικό έτος 2016/17.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες και οι αξιωματούχοι στο Μαρόκο ελπίζουν ότι η ερχόμενη συγκομιδή θα ξεπεράσει την προηγούμενη, οι παγκόσμιες τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με μια άλλη πολύ κακή συγκομιδή να αναμένεται στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Παρόλο που οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να μειώσουν τις τιμές στο εσωτερικό, η απόφαση του Μαρόκου να απαγορεύσει τις εξαγωγές θα μπορούσε να συμβάλει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, περίπου το 3% των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου της χώρας προήλθε από το Μαρόκο τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Εν τω μεταξύ, το 11% προερχόταν από την Τουρκία και το 2,5% από τη Συρία την ίδια περίοδο .

Αποτελώντας το 16,5% των ισπανικών εισαγωγών τους πρώτους επτά μήνες του 2023, σχεδόν 18 εκατομμύρια κιλά ελαιόλαδου, ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι συνδυασμένες απαγορεύσεις θα περιορίσουν περαιτέρω την προσφορά και θα διατηρήσουν ανοδική πίεση σε τιμές που αγγίζουν ήδη επίπεδα ρεκόρ.

«Εάν ένας προμηθευτής σταματήσει να προμηθεύει άτομα που δεν έχουν τόσο μεγάλη ποσότητα, ας πούμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση χειροτερεύει και κατά συνέπεια υπάρχει χαμηλότερη διαθεσιμότητα ελαιολάδου στην αγορά», δήλωσε στο Objective ο Ραφαέλ Πίκο Λαπουέντε, εκτελεστικός διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων, Βιομηχανίας και Εμπορίου Ελαιολάδου (Asoliva).