Η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω της ξηρασίας στη Μεσόγειο, απειλώντας τον εφοδιασμό της αγοράς. Τον Αύγουστο η μέση τιμή του ήταν 130% υψηλότερη από πέρυσι, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα του 1996.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου ανήλθαν σε 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών στη Μεσόγειο, κινδυνεύοντας με διακοπή του εφοδιασμού. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από πέρυσι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1996, που ήταν 6.242 δολάρια ανά τόνο, και δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Αυτή η αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου ακολουθεί παρόμοια αύξηση στο κόστος πολλών άλλων τροφίμων, όπως του κακάο, του χυμού πορτοκαλιού, του σίτου και της σόγιας.

Αυτή η αύξηση του κόστους απειλεί τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ελέγξει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή ήταν 3,7% τον Αύγουστο, πολύ χαμηλότερα από το 9% που ήταν πέρυσι, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2022.

Παρόλο που η έντονη αύξηση των τιμών στην αγορά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ζήτησης για την τρέχουσα σεζόν, η επίδραση αυτής της αύξησης στις τιμές αναμένεται να διατηρηθεί για το επόμενο έτος, ειδικά στην Ε.Ε., η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιόλαδου. Επιπλέον, η επόμενη συγκομιδή μπορεί να επηρεαστεί από κακές καιρικές συνθήκες, αναφέρει το USDA.

Σχετικά με την Ισπανία, οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν εκτοξευθεί σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα από το 2020. Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, οι τιμές στη χώρα αυτή είναι πολύ υψηλότερες απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Μια μελέτη του Ισπανικού Οργανισμού Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) από τις 8 Σεπτεμβρίου κατέδειξε ότι οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη λιανική παραμένουν υψηλότερες στην Ισπανία, σε σύγκριση με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Η μέση τιμή στην Ισπανία για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λευκής ετικέτας ανέρχεται στα 8,72 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην Ιταλία είναι 8,21 ευρώ, στη Γαλλία 7,52 ευρώ και στην Πορτογαλία 6,86 ευρώ.

Η ξηρασία στη Μεσόγειο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες ελαιόδενδρων, μειώνοντας τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 30%. Για παράδειγμα, στην Ανδαλουσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, η παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να μειωθεί κατά 40%.

Η αυξημένη ζήτηση για ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα δημοφιλές προϊόν διατροφής, έχει επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος για ένα βασικό προϊόν διατροφής, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024, καθώς η ξηρασία στη Μεσόγειο αναμένεται να συνεχιστεί.