Πάνω από 6 ευρώ το κιλό έχει φτάσει η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο, μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας τριακονταετίας, εξαιτίας της δραματικής μείωσης της παραγωγής στην Ισπανία λόγω ξηρασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου έχουν φτάσει σε υψηλό 26ετίας, στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος (ισούται με 907 κιλά), τιμές οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα και τη νέα χρονιά, αφού και τον περασμένο Απρίλιο στην Ισπανία σημειώθηκαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, στην Ισπανία η παραγωγή και φέτος θα κινηθεί κάτω από το 1.000.000 τόνους. Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Απρίλιος που έχει γνωρίσει η Ισπανία ιστορικά, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET. «Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Η Ελλάδα από τους τυχερούς της Μεσογείου

Η Ελλάδα είναι από τους τυχερούς της Μεσογείου, καθώς την περασμένη χρονιά αύξησε την παραγωγή της κατά περίπου 80.000 τόνους. Μαζί με την αύξηση της παραγωγής αυξήθηκε όμως και η τιμή, η οποία κυμάνθηκε από 4,5 έως 6 ευρώ το κιλό. Πριν από λίγες ημέρες στη Λακωνία η τιμή έφτασε και τα 6,15 ευρώ το κιλό.

Η τιμή αυτή μάλιστα θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, πλησιάζοντας κατά πολύ τη χαμηλότερη της Ιταλίας (6,17 ευρώ), με εξαίρεση το Μπάρι, όπου το λάδι πωλείται 6,35 ευρώ το κιλό.

Για την περίοδο 2022-2023 η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη κατά 39%, φτάνοντας σε μόλις 1.400.000 τόνους, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της Ισπανίας, η οποία από 1.300.000 τόνους το 2021 έπεσε στους 780.000 τόνους την περίοδο 2022-2023. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, αφού μείωση της παραγωγής καταγράφηκε και στην Ιταλία (από τους 315.00 όνους έπεσε στους 235.000 τόνους). Αναλυτικά η παραγωγή:

  • Ελλάδα (+51%), 350.000 τόνοι 
  • Ισπανία (-48%), 780.000 τόνοι 
  • Πορτογαλία (-39%), 125.000 τόνοι
  • Ιταλία (-29%), 235.000 τόνοι

Η Ισπανία αναγκάστηκε προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της να εισάγει χύμα λάδι από άλλες χώρες και από την Ελλάδα, όπου ακόμα δεν υπάρχουν απαραίτητες υποδομές για τη συσκευασία.

Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική ελαιοκομία είναι η διακίνηση χύμα ποσοτήτων. Η Ελλάδα καταναλώνει 11-12 κιλά κατά κεφαλήν, που σημαίνει περίπου 120.000 τόνους τον χρόνο. Απο τα ράφια το τυποποιημένο ελαιόλαδο που πωλείται δεν ξεπερνά τους 35.000-40.000 τόνους. Από τους 80.000 τόνους που απομένουν, οι 10.000 είναι για ιδιοκατανάλωση των παραγωγών και των ευρύτερων οικογενειών τους.

Παρά τη χύμα διακίνηση, οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν και το 2024, καθώς δεν αναμένονται αυξήσεις της παραγωγής συνεπεία των υψη- λών θερμοκρασιών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή