Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να βάλει τάξη την αγορά διαχείρισης - απαίτησης των κόκκινων δανείων.


Κόκκινο δάνεια: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Μετά τις αρρυθμίες, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης των οφειλετών, το νομοσχέδιο φέρνει αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των funds, καθώς μέσω πλατφόρμας θα ενημερώνουν τον επόπτη σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι servicers θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δεν δίνουν.

Ακόμα, θα προβλέπονται ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες.

Μετά και από τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχει την ευθύνη εποπτείας, θα αυξάνεται η διαφάνεια για τη λειτουργία των servicers.

Έτσι, η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα γίνεται με αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των οφειλετών.

Ορίζεται εκτενής πληροφόρηση για την οφειλή του δανειολήπτη, γεγονός που σημαίνει τη δημιουργία βάσης δεδομένων από τους servicers.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να υποβάλουν στον επόπτη, που θα οριστεί, τα αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα και τις ρυθμίσεις.


Πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε servicer

Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί φτάνει τις 60.000€.

Οι λόγοι  που μπορεί να επιβληθεί είναι οι επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη και η αποστολή εξώδικου, ενώ, η οφειλή του είχε ρυθμιστεί με δικαστική απόφαση.


Τι μπορούν να κάνουν οι οφειλέτες

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν καταγγελία για παράβαση του νόμου περί προστασίας καταναλωτών στο: https://kataggelies.mindev.gov.gr/
(Πληροφορίες στο: 1520)