Ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέρι Ισμαήλ, δεν διαφοροποιήθηκε από το μοτίβο που προσφάτως χρησιμοποίησε ο Μάικ Πομπέο, ούτε σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ούτε και σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις, μιλώντας στο πάνελ «Ενισχύοντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους επενδυτικούς δεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι νέες προσδοκίες» από το βήμα του «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ισμαήλ (εξ αριστερών του Κώστα Σκρέκα στη βασική φωτογραφία) τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σκληρή δουλειά για να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ την ευχαρίστησε ακόμα για τον κομβικό ρόλο που έπαιξε και την υποστήριξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σημείωσε δε πως η χώρα είναι επενδυτικός προορισμός για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες την βλέπουν πλέον ως «πατρίδα» τους.

Τζέρι Ισμαήλ: «Προσεκτικά αισιόδοξοι» για τα ελληνοτουρκικά


Αναφορικά με την Τουρκία και τις διμερείς σχέσεις, αναφέρθηκε στην «εποικοδομητική» πρόσφατη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος και στην επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Και τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσέγγιση δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που θα ενισχύει την συλλογική ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας «προσεκτικά αισιόδοξοι» για το μέλλον.



Αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Ισμαήλ, «οι διμερείς σχέσεις ποτέ δεν ήταν πιο καλές, έχουμε χτίσει στενές σχέσεις αυτά τα χρόνια». «Ό,τι κι αν συμβεί του χρόνου τον Νοέμβριο (στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές) αμφιβάλλω αν θα επηρεάσει κατ’ ελάχιστο τις σχέσεις με την Ελλάδα, που είναι σταθερές, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με αξίες που μοιραζόμαστε και βεβαίως με κοινή ιστορία στην προάσπιση αυτών των αξιών», είπε ο κ. Ισμαήλ.


Τζέρι Ισμαήλ: Ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τις αμερικανικές επιχειρήσεις



Απόδειξη των σχέσεων χαρακτήρισε άλλωστε και τους επιχειρηματικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί, δίνοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τη «σκληρή δουλειά» που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για να περάσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις και να βρει ένα σημείο ισορροπίας, καθώς και να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα. Αλλά και να μειώσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και πως η κυβέρνηση έχει καταστήσει τη χώρα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επενδύσεις των Amazon, Cisco, Deloitte, Google, Meta, Pfizer, μεταξύ άλλων. «Όλοι έχουν "ριζώσει" εδώ στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλες και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να λένε ότι νιώθουν την Ελλάδα ως "πατρίδα" τους».

Τζέρι Ισμαήλ: Ο ακρογωνιαίος ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση των ενεργειακών συνεργασιών

«Αυτό δείχνει για εμάς ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών συνάδουν» σημείωσε, προσθέτοντας πως «βλέπουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη». Αναφέρθηκε στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για εμάς (διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ) και δεν βλέπω καμία αλλαγή στον ορίζοντα. Έχουμε μία πολύ ισχυρή θέση, η οποία θα δυναμώνει όλο και περισσότερο».

«Τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο είναι ευθυγραμμισμένα», συνέχισε, αναφέρθηκε στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, την επερχόμενη σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα θα παίξει έναν ακρογωνιαίο ρόλο στην προώθηση αυτών των συνεργασιών.