Χωρίς μια ενοποιημένη στρατηγική δεν θα μπορεί η Ευρώπη να διασφαλίσει την ενεργειακή της επιβίωση και ασφάλεια, δήλωσε η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, συνδιευθύνουσα σύμβουλος με τον Γιώργο Σάτλα στην ICGB, την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου που διασυνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία (IGB).

Στο πλαίσιο του The Thid Thessaloniki Summit που διοργανώνουν το Economist και το powergame.gr, η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα έκανε λόγο για την άμεση προσαρμοστικότητα της Ευρώπης στην ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, τονίζοντας τα οφέλη από τη δημιουργία ενός κάθετου διαδρόμου μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, γιατί όχι μελλοντικά και άλλων χωρών στην ανατολική Ευρώπη.

Τεοντόρα Γκεοργκίεβα: Αδελφική η συνέργεια που θα προκύψει με τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης και την ICGB

Χαρακτήρισε «αδελφική» τη συνέργεια που θα προκύψει με τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης και την ICGB, καθώς οι ρόλοι τους θα αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ τόνισε και τη συμβολή του πλωτού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Απώτερος στόχος για τον αγωγό IGB είναι η επέκταση της  χωρητικότητας του αγωγού από τα τρία δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος (bcm/y) στα πέντε bcm/y.

Η ενεργειακή αλληλεγγύη και αυτονομία της ΕΕ έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δραματική μείωση των ροών από την Gazpromπου έως τότε ήταν βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Κατά κοινή ομολογία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε η Ε.Ε να καταφέρει να τροφοδοτείται με ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό δίκτυο που να εγγυάται επάρκεια σε ελκυστικό κόστος.

Όπως τόνισε η Τεοντόρα Γκεοργίεβα, μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας εξελίχθηκε σε ένα απαραίτητο κομμάτι στη βελτίωση της ασφάλειας και την αυτονομία ενέργειας της Βουλγαρίας. Μέχρι σήμερα αξιοποιείται το 90% της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού, δήλωσε η Τεοντόρα Γκεοργίεβα από τη Θεσσαλονίκη. Η ICGB μπορεί να ενσωματώσει επιπλέον χώρες, όπως τη Μολδαβία και γιατί όχι την Ουκρανία, με την περαιτέρω επέκταση και ενδυνάμωση των ρόλων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας έχει μήκος 182 χιλιομέτρων και εκτείνεται από την περιοχή της Κομοτηνής μέχρι τη Στάρα Ζαγόρα στην νότια Βουλγαρία. Μέτοχοι της ICGB είναι κατά το ήμισυ η Burgarian Energy Holding (BEH) και η IGI Poseidon, το 50% της οποίας ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ.