Την πρόθεση της Microsoft Ελλάδας να στηρίξει τα πλάνα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακό tech hub για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence -AI) εξέφρασε η γενική διευθύντρια της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου.

Μιλώντας από το βήμα του «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργάνωσε ο Economist και το powergame.gr, η Γιάννα Ανδρονοπούλου αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία του ΑΙ, μια αγορά η αξία της οποίας θα ανέλθει στα 16 τρισ. δολ. έως το 2030, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει το απαραίτητο ταλέντο για να υποστηρίξει το πλάνο της εξέλιξής της σε technology hub για το ΑΙ.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, η επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα σχολίασε ότι η εταιρεία αναπτύσσει, επί ελληνικού εδάφους, ένα συνολικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με επίκεντρο το ΑΙ, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτού του οικοσυστήματος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

«Τα 30 χρόνια της παρουσίας μας στην Ελλάδα είμαστε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια της χώρας να εξελιχθεί σε technology hub. Άλλωστε, μετά από τη μεγάλη επένδυση, που ανακοινώσαμε για την Ελλάδα, πολλές τεχνολογικές εταιρείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα γνωστοποίησαν τα δικά τους πλάνα για την εγκατάσταση hubs» ανέφερε η κυρία Ανδρονοπούλου.

Η Ελλάδα έχει ταλέντο στην ΑΙ

«Η Ελλάδα έχει το κατάλληλο ταλέντο. Οι μεγάλες εταιρείες, ο χώρος της εκπαίδευσης και οι startups έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να το κάνουν αυτό» τόνισε η επικεφαλής της Microsoft, αναφερόμενη στο πλάνο της Ελλάδας να εξελιχθεί σε technology hub για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ανακοίνωσε δε ότι η εταιρεία είναι σε επαφές για να «τρέξει» σε όλη τη χώρα ένα πρόγραμμα για ΑΙ upskilling.

Η ίδια επεσήμανε την ανάγκη να επενδύσει η χώρα στις ψηφιακές δεξιότητες, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη «όσο γρήγορα προχωρά η τεχνολογία να προχωρά και η εκπαίδευση πάνω σε αυτή», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης που «τρέχει» η εταιρεία στην Ελλάδα τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο στον Δημόσιο τομέα, αλλά και στον χώρο των ανέργων, των φοιτητών, των αποφοίτων, των μαθητών και των startups.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να πετύχουμε γρήγορη ανάπτυξη του ανθρώπινου ταλέντου με τις κατάλληλες δεξιότητες. Αν έχεις το κατάλληλο ταλέντο οι επενδύσεις έρχονται» υπογράμμισε η κυρία Ανδρονοπούλου, κατά την ομιλία της σε πάνελ με θέμα «Northern Greece: A Potential Tech Pioneer and Hub».