Με το νέο gov.wallet οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να στείλουν έγγραφα στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά θα εξουσιοδοτούν τις κρατικές αρχές ώστε να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται για τη συναλλαγή τους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από το βήμα του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, μιλώντας για τα δύο επίπεδα στα οποία θα κινηθεί το υπουργείο, «πρέπει πρώτα να ξεφύγουν οι υπηρεσίες από τη διαχείριση των πολλών εγγράφων και να πάμε στη διαχείριση των δεδομένων. Με το νέο wallet ο πολίτης θα μπορεί να αδειοδοτεί / να εξουσιοδοτεί οποιονδήποτε ζητά να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα αντί να στείλει ένα έγγραφο».

Και συνέχισε: «Το δεύτερο είναι οι τομείς της τεχνολογίας, καινοτομίας και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να πάμε στη δημιουργία εφαρμογών και να ενισχύσουμε τις μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις όσον αφορά τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν στην πόλη ή οι οργανισμοί που αναπτύσσονται και οι μεγάλοι όμιλοι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στρατηγική ώστε σε επίπεδο εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης η Ελλάδα να κάνει ένα βήμα και να παράξει τεχνολογίες που μπορούν να εξαχθούν».

"Μάθημα στα σχολεία η τεχνική νοημοσύνη"

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, όπως είπε ο υφυπουργός, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα σε σχολεία ή αντικείμενο πρόσθετων προγραμμάτων σε πανεπιστήμια, δημιουργώντας προγράμματα σπουδών που να αντιστοιχίσουμε σε θέσεις εργασίας. Τέλος, να δώσουμε κίνητρα σε startups που έχουν μια καλή ιδέα που μπορούν να εξελίξουν, ώστε να η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει ένα προϊόν που να μπορούμε να εξάγουμε ακόμη και σε όλον τον κόσμο.

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε μάλιστα, πως το υπουργείο παίρνει ώθηση από το momentum που χτίστηκε την προηγούμενη τετραετία από τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ εξήρε το έργο που έχει πραγματοποιηθεί ιδίως στην Περιφέρεια Μακεδονίας, όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Τέλος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει μπει σε μεγάλο πρόγραμμα για smart cities που θα γίνουν σημαντικά πράγματα για λογαριασμό του πολίτη. «Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η πρώτη άλλωστε που έχει φτάσει τις 200 υπηρεσίες στο gov.gr».