Ξεχωριστό γεγονός για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει η διεξαγωγή του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Με υψηλούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρo, με εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, η διεξαγωγή του Summit, που γίνεται με συνεργασία του The Economist και του powergame.gr, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, μετά την αναβολή του, λόγω της θεομηνίας στη Θεσσαλία.

Η ατζέντα του συνεδρίου

Είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης να  πραγματοποιηθεί ένας καθιερωμένος, πλέον, θεσμός με επίκεντρο τα περιφερειακά και διεθνή θέματα, τον ενεργειακό γρίφο για την περίοδο που ακολουθεί, τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα.

Κεντρικό πρόσωπο του Συνεδρίου θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Dominique de Villepin, ο οποίος θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο που θα κλείσει τις εργασίες του Summit το βράδυ της Παρασκευής. Θα έχει προηγηθεί ένας πολύ ενδιαφέρων προβληματισμός στις επιμέρους ενότητες συζητήσεων του Συνεδρίου, σε μια περίοδο σύνθετων πολιτικών εξελίξεων, λίγους μήνες μετά τις εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ελληνοτουρκικός διάλογος,  που επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αντί για εντάσεις και  τριβές.

«Ο οδικός χάρτης της Ελλάδας, μετά τις εκλογές. Η οικοδόμηση αξιόπιστων συμμαχιών στην περιοχή» είναι ο κεντρικός τίτλος του Summit, που ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση των κυβερνητικών επιλογών στο προσεχές διάστημα, τις ευρύτερες συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επενδυτικές προοπτικές ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, τις νέες τεχνολογικές ευκαιρίες στην καινοτομία.

Ιδιαίτερα επίκαιρη αναμένεται να είναι και η συζήτηση για το μέλλον και τη φιλοσοφία των υποδομών, υπό το πρίσμα των μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών και με νωπές τις τραυματικές εμπειρίες από τη θεομηνία στη Θεσσαλία, αλλά και την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο. Για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το μέλλον της διεύρυνσης  της ΕΕ, το καυτό θέμα της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, θα μιλήσει ο κ. De Villepin,  δίνοντας έναυσμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Summit, θα απονεμηθούν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές,  και τα Πράσινα Βραβεία σε εταιρείες που διακρίθηκαν για την περιβαλλοντική  τους ατζέντα και δράση. 

Τις εργασίες του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit θα έχετε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσετε απευθείας από το powergame.gr.