Με το δείπνο απόψε στις 8 μμ προς τιμήν του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ξεκινούν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου «The Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά ο Economist και το powergame.gr, λίγο πριν από την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» έχει στόχο να προσφέρει φρέσκιες, ισχυρές και προσανατολισμένες στη δράση πληροφορίες και προτάσεις, μέσα από μια εις βάθος συζήτηση με διεθνείς προσωπικότητες χάραξης πολιτικής, πολιτικούς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο powergame.gr, το «παρών» στα πάνελ του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», θα δώσουν σημαντικοί πολιτικοί της Ευρώπης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των κομμάτων και 12 διακεκριμένοι CEOs μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και διεθνών funds. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει από μόνο του το υψηλό ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για το τι μέλλει γενέσθαι, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στις επιχειρήσεις και την οικονομία, εν μέσω μίας ραγδαίας ενεργειακής και γεωπολιτικής περιδίνησης. Από το τι μπορούμε να προβλέψουμε για τις πηγές, τις τιμές και την επάρκεια της ενέργειας, έως το τι απειλές ή συνέπειες θα υπάρξουν για την πολιτική και κοινωνική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το βλέμμα στη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση, οι διοργανωτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και στα ερωτήματα αναφορικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τον κεντρικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Την ίδια ώρα, θα παρουσιαστούν και έργα υποδομής και κυκλικής οικονομίας που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Μέσα από αυτά, το συνέδριο θα επιχειρήσει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εξής ζητήματα:
• Πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της στις διεθνείς συγκρούσεις
• Οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
• Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας.
• Οι ελληνικοί στόχοι και ο τρόπος εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
• Απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον άνθρακα: Η μεγάλη πρόκληση για την πράσινη μετάβαση.
• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Τα διδάγματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.


Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν επιβεβαιώσει την ενεργό συμμετοχή τους με φυσική παρουσία, μεταξύ άλλων:
• Ο Φρανσουά Ολάντ, τέως πρόεδρος της Γαλλίας. Για την ακρίβεια, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδαςκατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είναι το τιμώμενο πρόσωπο του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr. Προς τιμήν του, οι διοργανωτές του Συνεδρίου παραθέτουν αύριο δείπνο, με υψηλούς προσκελημένους, διακεκριμένα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, ξένους και Έλληνες πολιτικούς.
Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2017, κλήθηκε να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, ενώ ήταν σημαντικός ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αύριο και μεθαύριο, έχει κι ένα χαρακτηριστικό συμβολισμό, με δεδομένο ότι πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, όταν, το καλοκαίρι του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε έτοιμο το λεγόμενο Plan B για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Φρανσουά Ολάντ είχε αναλάβει απευθείας επαφή με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, λέγεται πως είχε πει στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό την περιβόητη φράση: «Βοήθησέ με, για να σε βοηθήσω». Ο Ολάντ ανέλαβε τότε προσωπικά σε συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ να πείσει ο ίδιος τη σκληρή Γερμανίδα καγκελάριο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι ήταν εκείνος που λειτούργησε καταλυτικά με όχημα το επιχείρημα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό και η Ελλάδα να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Τώρα, επτά χρόνια μετά, ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξει το συνέδριο του Economist και του powergame.gr σε μια επίσης πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη. Άλλωστε το «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» πραγματεύεται το ζήτημα «Η Ευρώπη σε περίοδο ανασφάλειας: Μεταφέροντας το όραμα της ενότητας και της αλληλεγγύης στο επόμενο επίπεδο».
• Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ένθερμους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως μέσο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ο Φερχόφστατ αποτελεί αφοσιωμένο ευρωπαϊστή με θέσεις υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο Βέλγος ευρωβουλευτής είχε πολλές φορές υπερθεματίσει για την ανάγκη πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί επικεντρώθηκαν στη διόρθωση των αριθμών και όχι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ότι οι Έλληνες πολιτικοί φοβήθηκαν να προχωρήσουν λόγω των πελατειακών σχέσεων.
• Ο Πέτερ Αλτμάιερ, τέως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Γερμανίας. Μιλώντας στο powergame.gr, ο Γερμανός πολιτικός εμφανίστηκε πεπεισμένος πως μία νέα κρίση της ελληνικής οικονομίας θα αποφευχθεί, ακόμη και αν επικρατήσει ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών συνεπειών αυτής. Ο κ. Αλτμάιερ έδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, ενώ εκτίμησε πως η τωρινή κρίση, παρότι καταστροφική για την Ουκρανία, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα, να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος.
• Η Λόρα Λόχμαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βαθιά γνώστρια της ρωσικής πραγματικότητας λόγω της προϋπηρεσίας της στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία στα ζητήματα που έχουν προκύψει από τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.
• Ο Πάολο Σκαρόνι, αναπλ. πρόεδρος της Rothschild Group, πρόεδρος της A.C. Milan, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ENI. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Ιταλούς επιχειρηματίες και βαθύς γνώστης ενεργειακών και γεωπολιτικών ζητημάτων. Ο Σκαρόνι εδώ και χρόνια έχει υπερθεματίσει σε αλλαγή της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, υποστηρίζοντας πως αυτή θα πρέπει να εστιάσει στη διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών εφοδιασμού, αλλά επίσης των διαδρομών διαμετακόμισης, και η Ελλάδα έχει να κερδίσει από αυτήν την προσπάθεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Forum, σήμερα και αύριο, σε απευθείας μετάδοση από το site του powergame.gr.

Περισσότερα για το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ.