Βενζίνη 2 ευρώ το λίτρο, µισό κιλό ψωµί 1,20 ευρώ, ελαιόλαδο συσκευασµένο από 11 ευρώ το λίτρο, γαλακτοκοµικά 20% ακριβότερα και επιπλέον ανατιµήσεις 10%-15% από αυτήν επόµενη εβδοµάδα.

Η αισχροκέρδεια επιµένει, παρά τα συνεχή µέτρα και τις κυβερνητικές παρεµβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών. Καµία εξήγηση δεν είναι επαρκής όταν ανεβαίνουν οι τιµές των σιτηρών διεθνώς κατά 7%-10% σε µία εβδοµάδα, τη στιγµή που οµαλοποιείται η κατάσταση στις εξαγωγές των µεγάλων σιτοπαραγωγικών χωρών. Οµοίως ακατανόητη είναι η διατήρηση στα ύψη των τιµών διυλιστηρίων στα καύσιµα, όταν στις αγορές πετρελαίου καταγράφεται αποκλιµάκωση προς τα επίπεδα του 2021.

Συγκεκριµένα, όπως προκύπτει από την έρευνα των «Π», ενώ το χύµα/ασυσκεύαστο λάδι τον Νοέµβριο του 2022 στοίχιζε 5,50 ευρώ το λίτρο, τον Ιούνιο του 2023 σκαρφάλωσε στα 6,39 ευρώ και τον Αύγουστο ξεκινά από τα 7 ευρώ και φτάνει µέχρι και τα 8,40. Στα ράφια των σούπερ µάρκετ ξεπερνά τα 11 ευρώ το λίτρο και φτάνει έως τα 15,47 εάν πρόκειται για βιολογικό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναµένεται µείωση της παραγωγής φέτος κατά 40%, γεγονός που ούτως ή άλλως θα πυροδοτήσει περαιτέρω ανατιµήσεις.

Η φέτα το κιλό πωλείται πλέον στα 18 ευρώ στα σούπερ µάρκετ και 12-13 ευρώ στα καταστήµατα τυροκοµικών. «Τα σούπερ µάρκετ, για να χαµηλώσουν τις τιµές, προχωράνε σε τρικ, µε παραπλανητικές σηµάνσεις, όπως λευκό τυρί και βαρελίσιο τυρί, τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 9 ευρώ το κιλό. Ενα προϊόν, για να είναι ΠΟΠ, πρέπει να είναι 70% πρόβειο και 30% γίδινο», επισηµαίνουν οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα γάλατα. Μέσα σε έναν χρόνο η τιµή του τεµαχίου (1,5 λίτρα) από 2,28 ευρώ έχει φτάσει τα 2,72 ευρώ. Η εξάδα το γάλα εβαπορέ από 4,80 ευρώ τιµάται στα 8,40 ευρώ και τα γάλατα επίσης γνωστής ετικέτας από 0,84 λεπτά στο 1,24 ευρώ. Τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας από 0,90 φτάνουν έως και τα 3,12 ευρώ. Παράλληλα, στους τιµοκαταλόγους των προµηθευτών που φτάνουν στα σούπερ µάρκετ περιλαµβάνονται αυξήσεις από 4%- 5% και φτάνουν έως 10% σε κωδικούς συγκεκριµένων εταιρειών και σε άλλα τρόφιµα, όπως για παράδειγµα στον καφέ, σε κατηγορίες οσπρίων, σοκολατοειδών και αλλαντικών.



Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άλευρα - ψωμί

Μεγάλες ανατιµήσεις καταγράφονται και στα ράφια των φούρνων. Οι αρτοποιοί υπογραµµίζουν ότι ενηµερώθηκαν για νέες αυξήσεις στις τιµές των µαλακών αλεύρων. «Οι προµηθευτές µάς είπαν ότι θα τα αυξήσουν τουλάχιστον 7% λόγω της εκτίναξης της τιµής του σιταριού στα διεθνή χρηµατιστήρια», δηλώνει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. «∆εν µπορεί από τη µια στιγµή στην άλλη να έχουµε τέτοια αναπροσαρµογή επειδή αυξήθηκε η τιµή στο χρηµατιστήριο σιτηρών του Σικάγο.

Την ώρα µάλιστα που οι αλευροβιοµηχανίες και οι κυλινδρόµυλοι έχουν αποθέµατα µαλακού και σκληρού σιταριού που τα αγοράσανε σε τιµές 50% χαµηλότερες σε σχέση µε τον Μάρτιο του ’22, όταν ξέσπασε ο πόλεµος στην Ουκρανία», αναφέρει, ζητώντας την παρέµβαση των ελεγκτικών µηχανισµών. Πρακτικά, µια τέτοια µεταβολή σηµαίνει ότι οι αρτοποιοί θα προµηθεύονται άλευρα στα 19-20 ευρώ το σακί, από 17- 18 ευρώ που είναι σήµερα. Στην αγορά των κρεάτων, που ήδη έχει ακριβύνει κατά 30%-40% από το 2021, εµφανίζονται σταθερές τιµές µετά το Πάσχα. Συγκεκριµένα, το χοιρινό πωλείται από 6 έως 7 ευρώ το κιλό, το βοδινό από 10 έως 11 ευρώ το κιλό, το αρνίσιο από 12 έως 14 ευρώ και το κοτόπουλο από 3,20 έως 4,50 ευρώ, στα κρεοπωλεία.

Οσο δε για τα καύσιµα, η µέση τιµή της αµόλυβδης των 95 οκτανίων σε 30 νοµούς κυµαινόταν στα 2 ευρώ και εκτιµάται ότι έως την ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδροµέων, αυτό το Σαββατοκύριακο, 8-9 Σεπτεµβρίου, θα φτάσει έως και τα 2,2 ευρώ. Τέλος, σχετικά µε το Market Pass, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδοµάδας, οι πολίτες θα µπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 15 Σεπτεµβρίου έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου είτε µέσω της ψηφιακής πλατφόρµας vouchers. gov.gr είτε µέσω των ΚΕΠ, για τη λήψη της οικονοµικής ενίσχυσης για τους µήνες Αύγουστο, Σεπτέµβριο και Οκτώβριο 2023.

Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονοµική ενίσχυση τους προηγούµενους µήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, µπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, µέχρι τις 25 Σεπτεµβρίου 2023, εάν επιθυµούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει µεταβληθεί ο αριθµός IBAN του τραπεζικού λογαριασµού της επιλογής τους σε σχέση µε την πρώτη καταβολή.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/9