«Υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που να μην αισθάνεται υπερηφάνεια για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο;», αναρωτήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτό που έγινε χθες «ένα ιστορικό γεγονός».

Επιπλέον, ο υπουργός εκτίμησε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει F-35 θα έχει μεγάλη αμυντική ισχύ. Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα βγαίνει κερδισμένη από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον καθώς αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως σύμμαχος των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε πως η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών φέρνει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Δόθηκε προθεσμία»

Για το θέμα των καυσίμων, είπε ότι γίνονται έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος στα Ελληνικά Πετρέλαια και την Motor Oil στις οποίες δόθηκε προθεσμία για να παράσχουν οι υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αν τιμολογούν τα καύσιμα στα όρια του νόμου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως συνεχείς είναι οι έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων που έχουν αυξήσει τις τιμές τους και είπε πως έως την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα πρώτα πρόστιμα για αισχροκέρδεια. Επιπλέον, εξήγησε ότι όσο ανεβαίνει η διεθνής τιμή και πέφτει το ευρώ, τόσο ανεβαίνουν τα καύσιμα.

«Αναζητούνται λύσεις»

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για μέρες χωρίς αυτοκίνητο, μείωση ορίων ταχύτητας και θέρμανση στο μισό σπίτι, είπε πως αναζητούνται λύσεις για τη μείωση της ζήτησης. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Υπάρχει μια ελληνίδα ή ένας έλληνας ασχέτως του τι κόμμα ψηφίζει που δεν αισθάνθηκε χθες υπερηφάνεια που μας εκπροσώπησε στο κογκρέσο με συνεδρίαση ταυτόχρονη  και της γερουσίας δηλαδή τα δυο νομοθετικά σώματα της μεγαλύτερης δημοκρατίας, του ισχυρότερου κράτους στον κόσμο και να χειροκροτούνε οι γερουσιαστές και οι βουλευτές όρθιοι  11 φορές  τον πρωθυπουργό της Ελλάδος; Στο τέλος 3 λεπτά συνεχόμενα να μιλάει για τη γαλάζια πατρίδα, για την Κύπρο, για τις υπερπτήσεις, για την  εθνική κυριαρχία, για τη δημοκρατία και αυτοί να χειροκροτούν όρθιοι;

Για την ομιλία στο Κογκρέσο: Αυτό που έγινε χθες είναι ένα ιστορικό γεγονός όπου οι βουλευτές και οι αντιπρόσωποι της αμερικανικής συμπολιτείας έδειξαν τέτοιου μεγέθους σεβασμό στον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και από την άλλη ο έλληνας πρωθυπουργός μας εκπροσώπησε με τόση αξιοσύνη. Πρώτα από όλα μίλαγε τα τέλεια αγγλικά, έκανε μια ομιλία πολύ μετρημένη όπου έθεσε όλα τα εθνικά μας θέματα χωρίς υπερβολές και χωρίς να βγάλει νευρικότητα. Ταύτισε τα συμφέροντα των ΗΠΑ με τα ελληνικά συμφέροντα, ανέδειξε την κατοχή  στην Κύπρο, τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τη γαλάζια πατρίδα, την ΑΟΖ. Δεν μπορεί ένας να έχει παράπονο από τη χθεσινή ομιλία του Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι τελείως μικρόψυχος.

Για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αγοράσει όπλα από τους αμερικάνους, από τους Γάλλους έχουμε αγοράσει. Όπλα από τους  αμερικάνους αγόρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα F16. Εμείς έχουμε αγοράσει RAFALE  και φρεγάτες, τι αγοράσαμε από τους αμερικάνους εμείς η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Δεν έχω προλάβει να δω τι λένε αλλά άμα λένε ότι πληρώσαμε  δισεκατομμύρια για να μας συμπαθήσουν είναι η γελοιότητα.

Για τα F-35: Μακάρι να πάρουμε F35,  αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει F35 μαζί με τα RAFALE και τα F16 θα έχουμε μια από τις ισχυρότερες αεροπορίες στον κόσμο, μακρά ισχυρότερη της τουρκικής και αν τα αποκτήσουμε θα έχουμε ασφάλεια στο Αιγαίο για τα επόμενα 30-40 χρόνια  χωρίς κανένα άγχος. Άρα δεν είναι μικρό πράγμα τα F35, είναι μεγάλο πράγμα αν τα πάρουμε. Τώρα το πως θα τα πάρουμε είναι άλλο θέμα γιατί πράγματι εκεί υπάρχει  ζήτημα χρηματοδότησης αλλά εμείς ως κυβέρνηση ακόμα όπλα αμερικάνικα δεν έχουμε πάρει.

Για τα ελληνοτουρκικά: Η ανάδειξη του συμμαχικού ρόλου της Ελλάδος ως συμμάχου των ΗΠΑ μέσα στο αμερικανικό κογκρέσο  δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες για τη χώρα, για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Η εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων φέρνει  περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα  στο επίπεδο της οικονομίας. Η προβολή της χώρας μας στις ΗΠΑ φέρνει περισσότερους τουρίστες από την Αμερική. Είμαστε  δηλαδή σε πολλά επίπεδα κερδισμένοι από αυτό το ταξίδι και όχι μόνο από την ομιλία στο κογκρέσο και από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαϊντεν. Να το πω λίγο ανάποδα για να το καταλάβει ο κόσμος  που δε είναι ΝΔ και δεν συμπαθεί το Μητσοτάκη, αν βλέπαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ  να υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας φορώντας μια γραβάτα με την τουρκική σημαία, του έλεγε «λέγομαι Μπαϊντενόγλου» και την επόμενη μέρα πήγαινε ο Ερντογάν στο κογκρέσο και τον χειροκροτούσανε όρθιοι όλοι οι βουλευτές λέγοντας για τα δίκαια της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου  τι θα λέγαμε στην Ελλάδα; Αυτό που θα λέγαμε  για τον τούρκο πρόεδρο αν το κατάφερνε αυτό, αυτό πρέπει να πούμε και για τον Μητσοτάκη για να είμαστε δίκαιοι. Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 οποτεδήποτε ένας αμερικανός αξιωματούχος επισκεπτόταν είτε την Τουρκία είτε την Ελλάδα πάντα  πήγαινε και στην άλλη χώρα. Δηλαδή αν το ταξίδι ήταν για να έρθει στην Αθήνα πήγαινε μετά έστω και για ξεκάρφωμα στην Άγκυρα, αν πήγαινε στην Άγκυρα πήγαινε για ξεκάρφωμα λίγο στην Αθήνα.  Αυτό τηρείτο με θρησκευτική ευλάβεια για να δείχνει ότι η Αμερική ότι είναι ακριβώς στο μέσο και δεν υποστηρίζει τη μια χώρα έναντι της άλλης. Σήμερα έχουμε έναν Μητσοτάκη με το ταξίδι που βλέπουμε αυτές τις μέρες και ένα Ερντογάν που παρακαλάει τον Μπάϊντεν να τον δει στο όρθιο στο G20  και δεν τον βλέπει. Είναι το ίδιο;  

Για την ουσία των εξελίξεων σχετικά με την Τουρκία: Πάμε την ουσία, δεν έφτιαξε βάση η Αμερική στην Αλεξανδρούπολη με πολύ στρατό; Δεν έφερε αυτά τα τρία  χρόνια η Αμερική απίστευτες επενδύσεις στην Ελλάδα που  βρήκε ο κόσμος δουλειά; Pfizer, Microsoft, Amazon κλπ. Δεν μπλόκαρε τα F35 στην Τουρκία; Δεν ήρε το εμπάργκο  των όπλων στην Κύπρο; Το ήρε αυτά όλα είναι ουσία δεν είναι επικοινωνία άρα δεν είναι μόνο λόγια.

Για την εξωτερική πολιτική: Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη διαφορά  μεταξύ Ελλάδος –Τουρκία ως προς το επίπεδο της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και μπορεί εδώ στην Ελλάδα  ο κόσμος που δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με το πώς δουλεύει η  εξωτερική  πολιτική να θαυμάζουν τον Ερντογάν που βάζει βέτο στη Σουηδία και τη Φιλανδία και διαβάζω στο twitter  «σκληρός παίκτης» σας διαβεβαιώνω ότι μόνο ζημιά κάνει  στην Τουρκία αυτή η τακτική και μόνο όφελος  για την Ελλάδα. Η Τουρκία σταθερά εξελίσσεται σε ένα προβληματικό σύμμαχο και όταν βλέπεις την αξία ενός πιστού και αξιόπιστου συμμάχου και ενός προβληματικού συμμάχου πάντα επιβιώνει και πάντα κερδίζει ο πιστός. Αυτός ειναι νόμος στην εξωτερική πολιτική. Όχι μόνο άξιος θαυμασμού δεν πρέπει να είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας για αυτά που κάνει αλλά βλάπτει σταθερά στα τουρκικά εθνικά συμφέροντα, ο Μητσοτάκης αυτό το ανέδειξε στην Ουάσιγκτον με τρόπο πάρα πολύ επαγγελματικό και στέρεο.    

Για το θέμα των καυσίμων: Έχουμε θεσπίσει μια αγορανομική διάταξη που απαγορεύει σε  όλο τον κύκλο του καυσίμου να έχουν μεγαλύτερο  περιθώριο κέρδους  απ’ ότι είχαν την 01/09/21. Βάσει αυτής της διατάξεως γίνονται έλεγχοι σε όλο τον κύκλο της εφοδιαστικής αλυσίδας του καυσίμου. Χθες πήγα και εγώ για να δείξω  το πόσο σοβαρά παίρνει το υπουργείο την υπόθεση, και ο Γενικός Γραμματέας και ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ και φυσικά όλο το κλιμάκιο του ελέγχου και στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Motor oil. Δώσαμε προθεσμία  και στους δύο μέχρι 23 Μαΐου να μας παράσχουν τα στοιχεία που χρειάζεται η υπηρεσία για να μετρήσει και να διαπιστώσει αυτή η αγορανομική διάταξη, αν δεν έχει τηρηθεί θα μπει πρόστιμο και θα αναγκαστεί να τηρηθεί. Έλεγχοι γίνονται στα πρατήρια, ελέγχους κάνουμε εδώ και πολλές εβδομάδες και τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια θα τα ανακοινώσουμε  την Παρασκευή. Όμως εμείς δεν θα σταματήσουμε μόνο σε αυτούς τους ελέγχους χθες στείλαμε συνεργεία ελέγχου και ξεκινήσαμε τον έλεγχο στα 30 πρατήρια με τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιον χωρίς έλεγχο, αυτό δεν  σημαίνει ότι δεν θα αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα, οι τιμές αυξάνονται για άλλους λόγους.        

Για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα: Το 2011 το πετρέλαιο Μπρεντ είχε φτάσει 147 δολάρια, είχαμε τότε 2,30 και 2,60; Όχι δεν είχαμε γιατί τότε η αναλογία ευρώ –δολαρίου ήταν 1,50 άρα τα 147 δολάρια ήταν 80 για εμάς. Σήμερα η αναλογία ευρώ δολαρίου είναι 1 προς 1 άρα τα 116 δολάρια τα χθεσινά είναι 116€. Άρα έχεις και ακριβή τιμή και χαμηλή ισοτιμία άρα αυξάνει η τιμή από δύο πλευρές. Επίσης εμείς από τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ρωσικό αργό πετρέλαιο δεν έχουμε μεγάλη επίπτωση, δεν παίρναμε ρωσικό αργό πετρέλαιο ελάχιστο όμως τι έχει συμβεί; Στην περιοχή της Μεσογείου τα ρωσικά διυλιστήρια εξήγαγαν  χιλιάδες τόνους βενζίνης, η βενζίνη που ερχότανε από τα ρωσικά διυλιστήρια και την οποία δεν παίρνουν πια  από την Ρωσία οι αγορές της Μεσογείου έλειψε από την αγορά,  αυτό  οδήγησε σε μεγαλύτερες παραγγελίες βενζίνης στα υπόλοιπα  διυλιστήρια της Μεσογείου και στα δικά μας και στης Τουρκίας και στου Ισραήλ, και στης Ιταλίας και στης Ισπανίας. Άρα έχεις μικρότερη προσφορά μεγαλύτερη ζήτηση, αυτό αυξάνει την τιμή της βενζίνης θέλω να πω ότι έχουμε πέσει σε μια αλληλουχία γεγονότων η οποία οδηγεί σε πιο αυξημένες τιμές στα καύσιμα. Τώρα το αν υπάρχει αισχροκέρδεια θα το ξέρουμε όταν τελειώσει ο έλεγχος. Έχουμε βρει περιπτώσεις τέτοιες δεν λεω για τα διυλιστήρια , λέω για τα πρατήρια για τα διυλιστήρια θα το ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Για το αν υπάρχει δυνατότητα αποκλιμάκωσης: Όσο διαρκεί ο πόλεμος και το εμπάργκο μην περιμένουμε σοβαρή αποκλιμάκωση. Δεν γίνεται να έχεις ταυτόχρονα κυρώσεις και  αποκλιμάκωση στις τιμές. Προφανώς υπάρχει μια διεθνής κερδοσκοπία, εγώ δηλαδή δεν πιστεύω ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό για να δικαιολογεί αυτές τις τιμές παγκόσμια. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη κερδοσκοπία διεθνής αλλά έτσι λειτουργούν οι αγορές.

Για τις οδηγίες της Κομισιόν: Η Κομισιόν προσπαθεί αν βρει μια λύση σε σχέση με τη μείωση της ζήτησης. Λεει δηλαδή ότι για να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα πρέπει να πετύχουμε μείωση της ζήτησης και άρα η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει αναγκαστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών. Εσείς τι υπονοείτε γιατί δεν βγάζει λεφτά να πληρώσει; Όταν έχεις 8% πληθωρισμό αν βγάλει λεφτά να  πληρώσει θα πάει ο πληθωρισμός στο 16%, δεν είναι τόσο απλό να το κάνεις αυτό.

Για το αν μειώνεται η κατανάλωση στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση. Βλέπω την κατανάλωση από το ΦΠΑ κάθε βράδυ, δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση, μπορεί να οφείλεται ότι έχει αρχίσει ο τουρισμός νωρίτερα  έχουν μπει δη 2,5-3 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα το Μάιο πέρυσι δεν τους είχαμε άρα μπορεί και αυτό να παίζει ρόλο. Δεν λεω ότι δεν έχουν κόψει οι άνθρωποι την κατανάλωσή τους, μπορεί να  την έχουν κόψει οι άνθρωποι σε ατομικό επίπεδο εγώ μόνο το σύνολο μπορώ να δω. 

Για το αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός μπορεί να ενισχυθεί ο λαϊκισμός: Ο πληθωρισμός δεν είναι καλό πράγμα, πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά και  όλους τους ανθρώπους και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους  άρα σίγουρα είναι πολύ κακό πράγμα το ότι συμβαίνει  τώρα το που θα οδηγήσει είναι μια άλλη συζήτηση. Πιστεύω ότι σε άλλες κοινωνίες μπορεί για την Ελλάδα δεν έχω τόσο μεγάλη ανησυχία  κυρίως γιατί όλη  την περίοδο του λαϊκισμού την περάσαμε σχετικά  πρόσφατα και έχουμε μνήμες για το πόσο εύκολα μπορεί να  υπόσχεται κάποιες μαγικές λύσεις που όταν πάρει το τιμόνι δεν υπάρχουν. Πιστεύω δηλαδή ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος στην Ελλάδα ακριβώς γιατί περάσαμε όσα περάσαμε την προηγούμενη δεκαετία αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ανακουφίσουμε τον κόσμο.

Για τις αμερικανικές επενδύσεις: Πάμε πάρα πολύ καλά. Pfizer, Amazon, Meta, Microsoft, JB Morgan όλες οι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες έχουν έρθει και έχουμε και άλλες που έρχονται πολύ σημαντικές.

Για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν παρομοίασα τον Τσίπρα με τον Άσαντ και τον Στάλιν, είπα ότι ακόμη και ο Άσαντ  βάζει κανα δύο υποψηφίους για ξεκάρφωμα. Εκλογές με έναν υποψήφιο δεν είναι εκλογές,  η λέξη εκλογές βγαίνει από το εκλέγω από το επιλέγω  δηλαδή. Οι εκλογές έχουν το στοιχείο της επιλογής, όταν έχεις έναν υποψήφιο δεν έχεις επιλογή άρα δεν είναι εκλογές είναι διορισμός. Εγώ δεν λεω ότι αν είχε συνυποψήφιο θα έχανε ο Τσίπρας, προφανώς θα κέρδιζε αλλά δεν ήταν εκλογές. Τώρα αν με ρωτάτε γιατί αποφάσισε να κατέβει μόνος του και δεν έβαλε για ξεκάρφωμα κάποιον πιστεύω ότι φοβόταν μια καταγραφή δυσαρέσκειας. Εγώ δεν λεω ότι θα κέρδιζε ο άλλος υποψήφιος αλλά θα έπαιρνε ένα υψηλό ποσοστό, ένα 20-30% και τότε αυτομάτως θα ήταν λίγο θολή η εικόνα ενός Τσίπρα αυτοκράτορα. Ο Τσίπρας ήθελε για τον εαυτό του την εικόνα του αυτοκράτορα του ΣΥΡΙΖΑ και την πήρε, του τη δώσανε αλλά άλλο αυτοκράτορας άλλο εκλεγμένος πρόεδρος. Δεν μπορεί να είσαι και τα δύο. 

Για τις εκλογές: Οι εκλογές θα γίνουν το 2023.