Σε επιστροφές εισφορών, οι οποίες στην πενταετία μπορούν να φτάσουν από 150 μέχρι 500 ευρώ σε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, προχωρεί ο ΕΦΚΑ αναδρομικά από το 2017. Αφορά περιπτώσεις για τις οποίες οι ασφαλιστικές εισφορές χαρακτηρίζονται ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες».

Τέτοιες αποτελούν: α) η καταβολή εισφορών πέραν του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν), β) η καταβολή εισφορών για αποδοχές, τμήματα αποδοχών και για πρόσθετες αμοιβές-αποζημιώσεις, για τις οποίες ρητά προβλέπεται η μη καταβολή εισφορών, γ) η καταβολή εισφορών πέραν της νόμιμης βάσης υπολογισμού, δ) οι εισφορές που προκύπτουν ως υπερβάλλουσες των οφειλόμενων από μεταβολή του χρόνου ασφάλισης, των πακέτων κάλυψης ή της ιδιότητας των ασφαλισμένων / ασφαλισθέντων πριν από τη 1/1/1993 (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή μετά τη 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι) και ούτω καθεξής. Κατ’ εξαίρεση, δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

 Συμψηφισμός

 Ο συμψηφισμός με οφειλή και η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών αφορούν χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ των κλάδων ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, καθώς και χρηματικά ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον e-ΕΦΚΑ υπέρ του ΕΟΠΥΥ, του τέως ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα, για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Για την επιστροφή εισφορών που αφορούν τους λοιπούς κλάδους (επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών και υγειονομικής περίθαλψης), όπως επίσης και για την επιστροφή εισφορών που καταβλήθηκαν από 1/1/2020 και εφεξής, θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Με την κοινοποιούμενη απόφαση εντάσσονται στη διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών και οι απαιτήσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, καθώς και αυτές των εργοδοτών κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους, ενώ καθορίζεται η διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής.

 Πεδίο εφαρμογής

 Τα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις έχουν εφαρμογή:

- Σε περιπτώσεις που προκύπτει επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σύμφωνα με τα προηγούμενα και η σχετική αξίωση έχει γεννηθεί ή θα γεννηθεί μετά τη 1/1/2017.

- Σε εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, οι οποίες έχουν υποβληθεί στους ενταχθέντες e-ΕΦΚΑ ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, μέχρι 31/12/2016, ή στον e-ΕΦΚΑ από 1/1/2017, και βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.

 Υποβολή αίτησης

 Για την επιστροφή των ποσών στις περιπτώσεις μισθωτών ασφαλισμένων, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον δικαιούχο των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, ασφαλισμένο ή και εργοδότη. Στην αίτηση αυτή (επισυνάπτονται υποδείγματα) θα πρέπει, προκειμένου για ασφαλισμένο δικαιούχο, να αναφέρονται οι κλάδοι ασφάλισης για τους οποίους εχώρησε η αχρεώστητη καταβολή, το χρονικό διάστημα, καθώς και η αιτία με περιληπτική περιγραφή. Επίσης θα πρέπει να σημειώνεται η σχέση εργασίας του δικαιούχου (μόνιμος υπάλληλος, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ κ.λπ.).

Στην αίτηση που θα υποβάλλεται από δικαιούχους εργοδότες θα πρέπει να αναφέρεται η νομική μορφή (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.), καθώς και η υπηρεσία και ο τόπος απασχόλησης του ασφαλισμένου, για τον οποίο εχώρησε η αχρεώστητη καταβολή, ειδικά όταν πρόκειται για αποκεντρωμένη περιφερειακή υπηρεσία του φορέα.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ