Αυξημένες συντάξεις σε ποσοστό 14% θα πετύχουν όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2023, με τα αρχικά στοιχεία για τις αποχωρήσεις προς τη σύνταξη να είναι υποεκτιμημένα σε σχέση με τον πακτωλό αιτήσεων που δέχεται κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ.

Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την πορεία των συνταξιοδοτήσεων, δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτούντων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 230.000 και αναμένεται να φτάσει τις 250.000 αιτήσεις.

Και αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, σχετίζεται με τους εξής πολύ σημαντικούς παράγοντες:

1) Τις αυξήσεις της τριετίας, συμπεριλαμβανομένου και του 4,4% από το 2024, που ενισχύουν τις συντάξεις κατά 14% αθροιστικά.

2) Παράλληλα και την εθνική σύνταξη, που φέτος είναι αυξημένη κατά 7,75% και έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη και αν δεν είχαν προσωπική διαφορά και έχουν συμπληρώσει τα ίδια έτη.

3) Την ευκαιρία που θα δοθεί σε πολλούς συνταξιούχους να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη από το νέο έτος και παράλληλα να εργάζονται.

Μπαράζ αποχωρήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, περισσότερες από 179.856 συνταξιοδοτικές αποφάσεις εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ στο εξάμηνο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται πως είχαν κατατεθεί πάνω από 100.000 αιτήματα συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις νέων συντάξεων κυμαίνονται αυτή την περίοδο στις 18.000 με 19.000 τον μήνα, ενώ οι εκδόσεις νέων συντάξεων είναι περίπου 21.000 τον μήνα.

Ο ρυθμός των απονομών συνεχίζεται αμείωτος, ενώ οι χρόνοι έχουν μειωθεί αρκετά, με την ημερήσια έκδοση συντάξεων να ξεπερνά τις 1.250. Ειδικά τον Ιούνιο οι απονομές ανήλθαν σε 23.555, όταν τον Μάιο ήταν 29.537, τον Απρίλιο 40.887, τον Μάρτιο 32.231, τον Φεβρουάριο 25.630 και τον Ιανουάριο 28.016. Όσον αφορά το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 40.000, ενώ τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν επιπλέον 3.500 συντάξεις.

Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, απαράβατος κανόνας είναι να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων, είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και σχεδόν όλες οι επικουρικές συντάξεις.

Προθεσμίες

Γίνεται πλέον φανερό ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν έως τις 30/11/2023 συνταξιοδοτικό δικαίωμα οφείλουν έως το τέλος της χρονιάς να υποβάλουν αίτηση ώστε να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα. Αυτή η ευνοϊκή συνταξιοδοτική μεταχείριση δεν θα είναι διαθέσιμη και για το 2024. Ειδικά δε για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 ήδη έχουν υποβληθεί οι αρχικές αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του Φεβρουαρίου. Βέβαια, αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα λυθεί αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή πέντε μέτρων προκειμένου να δώσει εισοδηματικές ανάσες και αφορούν:

  • Νέα αύξηση γύρω στο 4% για το 2024 και διορθωτικό ποσοστό 0,30%-0,50% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat.
  • Τη θεσμοθέτηση διάταξης για τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Αφορά στην πράξη όλους τους συνταξιούχους που σταδιακά, από το 2016 έως και το 2020, έχασαν το ΕΚΑΣ.
  • Τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπου προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησής της, η οποία χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και όπου υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 και καταβάλλεται στο ΑΚΑΓΕ, με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Ξεστοκάρισμα

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα προχωρήσει η εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων, η απονομή των εφάπαξ, αλλά και η συνέχιση των υψηλών ρυθμών στην έκδοση κύριων συντάξεων.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης, με αναμονή άνω των 90 ημερών, είναι 32.000. Από αυτές περίπου 3.500 αφορούν οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ (δεν μπορούν να τις εισπράξουν) και 17.000 αφορούν διεθνείς συντάξεις.

Εβδομάδα πληρωμών

Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται:

  • Από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα.
  • Από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη.
  • Από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 θα καταβληθούν στις 30 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/8