Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαγάγει τρεις ασφαλιστικές διατάξεις: κατάργηση του πλαφόν σε όσους εργάζονται, ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση όσων έχουν χρέη στα Ταμεία, επέκταση της μείωσης στις συντάξεις χηρείας στο 35% και για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών σε εργαζόμενους με μία ή περισσότερες μορφές απασχόλησης, καθώς και στην Κάρτα Εργασίας.

Τελευταίες πινελιές

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο. Απομένουν οι τελευταίες πινελιές στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και η κατάθεσή του θα συνδυαστεί με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι το νομοσχέδιο προσθέτει περισσότερο εισόδημα και ασφάλεια τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους συνταξιούχους. Προηγουμένως αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Για το Ασφαλιστικό οι αλλαγές θα ξεκινούν από την 1/1/2024 και θα αφορούν:

1) Επέκταση της περικοπής των συντάξεων χηρείας στους δικαιούχους λόγω θανάτου στο 35% από το 70%.

Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά την περικοπή των συντάξεων χηρείας για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ ισχύει ήδη. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%). Οι αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

2) Κατάργηση της ποινής μείωσης της σύνταξης κατά 30% για την απασχόληση των συνταξιούχων.

Η σύνταξη θα καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή για εργασία συνταξιούχου που δηλώνεται αλλά θα εμπεριέχει διπλή κράτηση, διαφορετική για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και διαφορετική για τους αυτοαπασχολούμενους. Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα έχουν αυξημένο κατά 20% εισόδημα από τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα, ενώ σε περίπτωση υποδηλωμένης ή παράνομης «μαύρης» απασχόλησης οι συνταξιούχοι αυτοί θα έχουν πρόστιμο την περικοπή της σύνταξης που λαμβάνουν για 12 μήνες.

Στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος τού τέως ΙΚΑ απασχολείται θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη, αλλά θα έχει μία παρακράτηση εισφοράς 10%- 15% στο εισόδημα, το οποίο θα φορολογείται από την ΑΑΔΕ και θα επιστρέφεται ως μη ανταποδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ. Το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου θα επιβάλλεται η νέα αυτή κράτηση (10% ή 15%) δεν θα έχει καμία απαλλαγή και θα εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ.

Για την απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα, ο συνταξιούχος θα καταβάλλει μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει και που συνήθως είναι η εισφορά της πρώτης κατηγορίας. Στην κατηγορία αυτή η εισφορά είναι 230 ευρώ τον μήνα, μείον 50%, θα έχει παρακράτηση 115 ευρώ.

Αντιστοίχως θα λειτουργεί η παρακράτηση και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως: στη 2η 138 ευρώ από 276, στην 3η 165 ευρώ από 330, στην 4η 199 ευρώ από 398 κ.λπ. Διατηρούνται οι εξαιρέσεις που ισχύουν από την παρακράτηση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση και μετά τη συνταξιοδότηση, τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους και τους συνταξιούχους που αποκτούν ετήσιο εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα έως 10.000 ευρώ χωρίς να είναι αγρότες.

Παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος που εργάζεται με σύνταξη 1.000 ευρώ, εφόσον δηλώνει την απασχόλησή του στον ΕΦΚΑ, έχει μείωση σύνταξης 30% και παίρνει 700 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, στην περίπτωση που βγάζει 1.000 ευρώ από την εργασία, θα έχει ποινή 10% ή 15% στο εισόδημα και ολόκληρη τη σύνταξη. Αν η ποινή κλειδώσει στο 15%, θα πληρώνει 150 ευρώ και θα λαμβάνει 1.850 ευρώ. Αν η ποινή είναι στο 10%, τότε θα έχει κράτηση 1.200 ευρώ ετησίως και κέρδος 2.400 ευρώ.

3) Η ρύθμιση για τους οφειλέτες θα αφορά χρέη έως 30.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και 8.000 ή 10.000 ευρώ για τους αγρότες.

Η ρύθμιση αφορά συνολικά 150.000 δυνάμει συνταξιούχους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των χρεών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή τους στους νέους όρους, που θα τους ανοίγουν την πόρτα της συνταξιοδότησης, θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου τους, ώστε να διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα που θα μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη. Καθώς και ότι ο οφειλέτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία.

Ο συμψηφισμός με τα χρέη θα γίνεται σε 60 δόσεις παρακράτησης επί της δικαιούμενης σύνταξης που θα λάμβαναν αν δεν είχαν οφειλές. Εφόσον η οφειλή ξεπερνά τα όρια αυτά, ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και παραμένει χωρίς σύνταξη.

4) Στο εργασιακό νομοσχέδιο οι κυριότερες αλλαγές θα προβλέπουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενους να παρέχουν την εργασία τους και σε άλλους εργοδότες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου.

Η διάταξη θα ορίζει ρητά ότι θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ανά ημέρα, που απαγορεύει την απασχόληση κατά δύο οκτάωρα ημερησίως. Επίσης, θα μειώνεται η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου σε 6 από 12 μήνες και ως ημερομηνία πρόσληψης θα λαμβάνεται η αρχική ημερομηνία έλευσης στην επιχείρηση.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/8