Στην αναβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα Ιnvestment Grade από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope και στην πιστοληπτική ικανότητα ΒΒΒ- αναφέρεται δημοσίευμα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Όπως σημειώνει το γνωστό γερμανικό Μέσο, πρόκειται για τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης μετά τον ιαπωνικό Rating and Investment Information που αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία. Αυτή την εβδομάδα αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες «οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, S&P και Fitch να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Ο DBRS Morningstar σχεδιάζει επίσης αναθεώρηση της αξιολόγησής του στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Η FAZ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία «υποβαθμίστηκε το 2010 εξαιτίας της κρίσης χρέους. Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ είχαν δανείσει συνολικά στην Ελλάδα άνω των 260 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα ως αντάλλαγμα, ως χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σκληρές περικοπές (…). Το δημόσιο χρέος και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα εξελίχθηκαν ευνοϊκά, σύμφωνα με την αιτιολόγηση της αναβάθμισης της Scope. Εντούτοις υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, όπως για παράδειγμα δομικές οικονομικές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων η υψηλή ανεργία».

Με πληροφορίες από Deutche Welle