Με ορίζοντα τετραετίας «γράφεται» από την κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο που περιέχει τις καινούργιες δεσμεύσεις για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αλληλεγγύης, με παράλληλες μειώσεις φόρων και εισφορών. Στο μέτωπο των νέων φοροελαφρύνσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και η κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ξεκινήσει και το μεσοσταθμικό κούρεμα κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες υποστηρίζονται από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που δημιουργεί υπερεισπράξεις στα κρατικά ταμεία. Μάλιστα, στο εξάμηνο ξεπέρασαν τις επίσημες προβλέψεις, κινούμενες σε επίπεδα άνω των 2,2 δισ. ευρώ. «Μας λύνει τα χέρια», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για χρήματα που αποτελούν «προϊόν της συνετής και ακριβέστατης τήρησης των υποσχέσεων Μητσοτάκη στους Έλληνες».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει σταθερά: «Θα κοιτάζω πάντοτε τις αντοχές του προϋπολογισμού. Αν ξεφύγουμε και δώσουμε παραπάνω απ’ ό,τι αντέχουμε, τότε θα έρθει σε όλους μας ο λογαριασμός».

Αυτό το πλεόνασμα θέτει σε νέες βάσεις το στοίχημα όσον αφορά τα συμπεφωνημένα με τους Ευρωπαίους, αναφορικά με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει και κατευθύνει τον βηματισμό και οι υπουργοί  τον υλοποιούν». Ο κ. Μαρινάκης, εκ των βασικών και πλέον κοντινών συνεργατών του πρωθυπουργού, προσθέτει ότι «οι βασικές εντολές κινούνται στο πλαίσιο των αναγκών των κοινωνικών ομάδων. Τα μέτρα είναι κοστολογημένα, μέσα στις αντοχές της οικονομίας το 2024». Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε!».

Τι προβλέπεται

- Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά.

- Αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και τα επιδόματα τέκνων. Η αναπροσαρμογή του μισθολογίου του δημόσιου τομέα ευνοεί ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τους νεοπροσλαμβανόμενους, τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και όσους έχουν θέση ευθύνης, προσβλέποντας τόσο στη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές.

- Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

- Υλοποίηση του «Youth pass» για τους νέους που ενηλικιώνονται.

- Αύξηση συντάξεων και πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους, πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

- Εργασία συνταξιούχων χωρίς ποινή 30%.

- Παροχή σύνταξης σε ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη κι αν χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

- Επέκταση του «Market pass».

Για τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης υλοποιείται το 50% του οικονομικού προγράμματός μας και γίνεται πράξη. Και αυτό είναι ενδεικτικό της αξιοπιστίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και της Ν.Δ. Οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους έρχονται ύστερα από 14 χρόνια!».

Δεν τελειώνουν, όμως, εδώ τα θετικά μέτρα. Ακολουθούν για το 2025: Η μείωση και σταδιακή κατάργηση στο τέλος επιτηδεύματος, η νέα αύξηση των συντάξεων και των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, οι ρυθμίσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων, δικαιότερες ρυθμίσεις στη φορολογία κ.ο.κ. «Η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας θα είναι διαρκής, με αυξήσεις μισθών, συντάξεων και μειώσεις φόρων και εισφορών», τονίζει σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή, 01/08/2023