Η Ελλάδα βρέθηκε, για πρώτη φορά, στην πρώτη θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών, προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, ενώ διατηρεί τη 16η θέση της γενικής κατάταξης, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης «EY Renewable Energy Country Attractiveness Index» (RECAI 61). Ο δείκτης EY RECAI 61 αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα, δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, αφού λόγω μεγέθους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέλαβε τη 16η θέση της γενικής κατάταξης (βασικός δείκτης) για πρώτη φορά στην τριακονταετή ιστορία του RECAI στην προηγούμενη έκδοση της έρευνας, που δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο του 2022. H χώρα ανέβηκε πέντε θέσεις, γεγονός που, σύμφωνα με την ΕΥ, ήταν η μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του δείκτη.

Οι εξελίξεις 

Οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει επισταμένως να εφαρμόζει μια πολιτική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι με την ανακοίνωση της νέας πολιτικής για την ηλιακή παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας «οι οικιακοί και οι αγροτικοί καταναλωτές θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδοτήσεις για την κάλυψη έως και 65% του κόστους εγκατάστασης ηλιακών πάνελ και μπαταριών. Επίσης», προσθέτουν, «η πολιτική να επιτραπεί στις παλιές λειτουργούσες ανεμογεννήτριες να μετακινηθούν σε απομονωμένα νησιά θα ενισχύσει την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε αυτές τις τοποθεσίες και θα παραταθεί η ωφέλιμη ζωή των ανεμογεννητριών». Ακόμη, οι αναλυτές της ΕΥ υπογραμμίζουν τη δημοσίευση από την ελληνική κυβέρνηση του πλαισίου διεξαγωγής τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1 GW, εντός του 2023. Η εν λόγω ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας, αναφέρουν, αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική αγορά ενέργειας, συμβάλλοντας, παράλληλα, στη σταθερότητα και την αποσυμφόρηση του δικτύου, ιδιαιτέρως σε περιόδους αιχμής.

Παράλληλα, εκθειάζεται το μοντέλο μελλοντικών ανταγωνιστικών διαδικασιών για μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, αλλά και για τα πρώτα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση για το 2023 και το 2024. Οι κινήσεις αυτές, λένε χαρακτηριστικά, «ενισχύουν το ήδη εξόχως θετικό κλίμα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, στο πλαίσιο των νέων φιλόδοξων εθνικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)».

Τέλος, η EY αναφέρει ότι έχει ωριμάσει η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα, ενώ προχωρούν με αρκετά ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες και για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με τον καθορισμό των περιοχών της πρώτης φάσης ανάπτυξής τους σε Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Ανατολική Κρήτη, Κεντρικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα – έργα τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών ανά τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι με βάση τον δείκτη EY RECAI 61, η χώρα κατατάσσεται πάνω από το Ισραήλ, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία. Μόνον η Ιταλία λόγω μεγέθους ξεπερνά τη χώρα και κατατάσσεται στη 15η θέση. Η τιμή του δείκτη ΕΥ RECAI 61 για τη χώρα μας ανέρχεται σε 62,2, έναντι 62,3 που είναι για την Ιταλία και 58,6 για την Πορτογαλία. Η Ισπανία βρίσκεται στην 8η θέση, με τιμή στο 66,0. Την καλύτερη τιμή του συγκεκριμένου δείκτη από τις 40 χώρες που μετέχουν στη μελέτη έχουν οι ΗΠΑ, με 72,9.

PPA INDEX

Αρνητική, ωστόσο, είναι η επίδοση της Ελλάδας στα εταιρικά συμβόλαια αγοράς ενέργειας (PPAs). Η χώρα μας κατατάσσεται στην 27η θέση σε σύνολο 30 χωρών που εξέτασε η E.Y., έχοντας λάβει τιμή PPA Index μόλις 14,4, με την καλύτερη βαθμολογία να έχει η Γερμανία, στο 100,0. Ολα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη αγορά παραμένει υπανάπτυκτη στη χώρα μας, παρόλο που τους μήνες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση πολλοί άρχισαν να προσβλέπουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις και να τις υπογράφουν.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 15/7