Η υγεία και η ευεξία διαφαίνεται πως είναι το μέλλον του ελληνικού εναλλακτικού τουρισμού. Οι αρμόδιοι φορείς βλέπουν αύξηση των επενδύσεων στον ιατρικό τουρισμό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς ήδη καταγράφεται σημαντική προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό που θα αναζητούν ιατρικές λύσεις σε προβλήματα που τους απασχολούν στην Ελλάδα. 

Στην 5η θέση διεθνώς

μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-MΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ELITOUR, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή διεθνή ημερίδα για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Ήδη η χώρα μας έχει εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση διεθνώς και οι προβλέψεις επιμένουν πως η οφθαλμολογία, η πλαστική και η ρομποτική χειρουργική θα είναι τα πεδία του μέλλοντος.

Κίνητρα

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, Αντώνης Πολυδώρου, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, αποκάλυψε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί η πρώτη ομάδα 34 γιατρών της χώρας που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τουρίστες που θα έρχονται στη Ελλάδα γι’ αυτό τον σκοπό. Απομένει η πολιτεία να δώσει κίνητρα σε όλους όσοι ταξιδεύουν στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό, π.χ. μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αεροπορικά τους εισιτήρια και δίνοντάς τους και άλλες διευκολύνσεις στη διαμονή, στην εστίαση και τις ιατρικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

«Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας είναι μια συνολική εμπειρία που προσφέρουμε στον επισκέπτη και σε αυτή με κάποιο τρόπο εμπλεκόμαστε όλοι», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Ωραία η κτιριακή υποδομή, αλλά χρειάζεσαι και ένα ποιοτικό πρωινό γεύμα, που προκύπτει από τη συνεργασία με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε συνεργασία ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Σενετάκης επισήμανε πως ο ιατρικός τουρισμός έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, συνδυαζόμενος και με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. «Μας ενδιαφέρει στο υπουργείο Ανάπτυξης να συνδράμουμε είτε μέσω της έρευνας είτε μέσω της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη αυτής της νέας μορφής τουρισμού», τόνισε.