Τα εισαγωγικά κλιμάκια των μισθωτών στο Δημόσιο, οι οικογενειάρχες, οι προϊστάμενοι και οι πανεπιστημιακοί είναι οι «πρωταθλητές» των αυξήσεων μέσω της εισοδηματικής πολιτικής και των νέων μισθολογίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση εφαρμόζει το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεών της για αυξήσεις των εισοδημάτων και μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων. Με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προβλέπεται:

- Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημόσιους υπάλληλους, τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων.

- Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

- Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

- Αύξηση του αφορολόγητου για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.

Αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές), είναι τα πλέον ωφελημένα από τις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, καθώς -πέραν όλων των παραπάνω- θα δουν επιπλέον αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται -αναδρομικά από 7/10/2022- το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης της τάξεως των 100-200 ευρώ τον μήνα αναλόγως της εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Δημοσιονομικό κόστος

Με τα μέτρα αυτά, δημοσιονομικού κόστους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ την τετραετία (1,1 δισ. ευρώ ετησίως), από την 1/1/2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.).

Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο από τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (όπως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.λπ.), το ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Παραδείγματα

Δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και τη θέση τμηματάρχη, τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Επομένως το συνολικό ετήσιο όφελος κυμαίνεται στα 2.484 ευρώ μικτά ή 1.540 ευρώ καθαρά. Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

Λέκτορας με δύο παιδιά και με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης, της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ και της αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ). Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8% και σε αυτή δεν συνυπολογίζεται και η ωφέλεια που θα έχει από την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα αποφέρει επιπλέον και σε αυτόν όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

«Θα δίνουμε αυτά που έχουμε»

Όπως τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αποκλειστικά στην «Α»: «Το νομοσχέδιο υπηρετεί το τρίπτυχο “ανάπτυξη της οικονομίας - μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες - στήριξη των ευάλωτων πολιτών”. Χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, η οποία -όπως έδειξε και η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας- αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Εξαντλούμε τα περιθώρια, μένοντας πιστοί στην αρχή ότι θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/7