Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνοντας ραντεβού για... νέα αύξηση τον Ιούλιο. Το «καυτό» ερώτημα όμως είναι πόσο επηρέαζονται ετησίως όσοι έχουν πάρει δάνεια.

Ο επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ του Star, Γιώργος Παππούς, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Παρασκευής (16/06) τι σημαίνει αυτή η αύξηση των επιτοκίων για τους δανειολήπτες. «Πιάσαμε αισίως το 3,5% όταν πέρσι τέτοια εποχή είχαμε αρνητικά επιτόκια!» ανέφερε ο δμοσιογράφος. 
Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, το τέρμα δεν φαίνεται να είναι κοντά καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ και τα «γεράκια» της ΕΚΤ, ουσιαστικά «υποσχέθηκαν» ότι όσο ο πληθωρισμός επιμένει, τόσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια. Με τα σημερινά δεδομένα, το... ευνοϊκό σενάριο είναι να σταματήσουμε στο 4%! 

Πόσο επηρεάζονται παλιοί και νέοι δανιολήπτες 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα στεγαστικό 120.000 ευρώ, με 25ετή διάρκεια, για το οποίο πέρσι η δόση ήταν 517 ευρώ, φέτος - αν υποθέσουμε ότι ο δανειολήπτης καλύπτεται από το πρόγραμμα για «ψαλίδι» και «πάγωμα», η δόση διαμορφώνεται στα 698 ευρώ κι αυτή η διαφορά συνεπάγεται σωρευτικά 4 δόσεις παραπάνω σε ετήσια βάση. 

Αν πάλι δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα των τραπεζών ή πρόκειται για νέο δάνειο, η δόση φτάνει στα 746 ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι το νοικοκυριό με 5 δόσεις παραπάνω σε ετήσια βάση. Όταν το Euribor φτάσει στο 4%, η μηνιαία δόση θα ξεπεράσει τα 780 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για ετήσια επιβάρυνση που ισούται με 6 δόσεις. 

epitokia_STAR


Με πληροφορίες από Star