Το τελευταίο χρονικό διάστημα -λες και οι Έλληνες έφαγαν λωτό- με περίσσια έπαρση τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρονται κατά των έμμεσων φόρων που επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και της ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος τελικά υποχωρεί.

Οι παρελαύνοντες των τηλεοπτικών παραθύρων… αστέρες της Κουμουνδούρου φαίνεται πως ξεχνούν ότι «οι φόροι επί των ημερών τους ήταν τόσοι που τσάκισαν την ελληνική κοινωνία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε τριπλή φορολογία στα εισοδήματα, διπλή φορολογία στις εισφορές και πολλά ακόμη παράλογα.

1. Εργαζόμενοι. Πλήρωναν φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ΦΠΑ στο 24%, διπλή φορολογία στα καύσιμα με ΦΠΑ και ειδικό φόρο, λάμβαναν μειωμένο εφάπαξ, είχαν για σχεδόν ολόκληρη την τετραετία χαμηλό μισθό και πλήρωναν ΕΝΦΙΑ συνολικά στα 3,2 δισ. ευρώ!

2. Επαγγελματίες. Γονάτισαν από πολλά! Δηλαδή την ειδική εισφορά που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2% στο 10%, την προκαταβολή φόρου που πήγε από το 50% στο 100%, πλήρωναν σκληρά τεκμήρια και τη διπλή φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών, ό,τι πιο απαράδεκτο…

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Πλήρωσαν ακριβά τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ, την έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων τους και την υψηλή φορολογία που έφτασε έως 45%.

4. Συνταξιούχοι. Δέχθηκαν τη μεγαλύτερη επίθεση με κόστος 75 δισ. ευρώ και κορυφαίο τον φόρο στους νεκρούς (άρθρο 14 του Νόμου Κατρούγκαλου).

8

Ασήκωτα βάρη

Συνολικά αυξήθηκαν 33 φόροι μέσω του τρίτου μνημονίου με υπογραφή Τσίπρα: έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, αύξηση τελών κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας και πολυτελούς διαβίωσης, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος, κατάργηση αφορολόγητων, μονιμοποίηση και αύξηση συντελεστών ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ και μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές, αύξηση ΕΦΚ, επιβολή φόρου υπεραξίας σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, αύξηση της προκαταβολής φόρου, αύξηση φορολογίας κερδών στα τυχερά παιχνίδια, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αύξηση φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από ενοίκια, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, είναι οι κυριότεροι εξ αυτών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/6