Η μεσαία τάξη και η νεολαία βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναφορών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έβαλε το δικό του δίλημμα για τις πρόωρες εκλογές.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει «αυτοδυναμία ή διπλές εκλογές», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει μια σταθερή προοδευτική κυβέρνηση.

«Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει "μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες". Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, από τη στιγμή που το ΚΚΕ εμφανίζεται να μην συζητά μια τέτοια πρόταση ενώ το ΚΙΝΑΛ επιμένει πάντα στην αυτόνομη πορεία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Αναφερόμενος μάλιστα στις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που έχουν η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρουσίασε το κοστολογημένο πρόγραμμα του κόμματός του ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλησε να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι το κόμμα του, πιο ώριμο από ποτέ, έχει σήμερα την εμπειρία για να κυβερνήσει.

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη την οποία διεκδικεί τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι είμαι «Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης», ενώ ο ίδιος την οριοθέτησε σαφώς κάτω από τα 800.000 αφορολόγητο στις γονικές παροχές, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φραντζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας σε όσα του έχει καταλογίσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της μεσαίας τάξης.