Σε επείγουσα προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστηµα και την οικονοµία αναδεικνύεται η νέα παράταση του «Ηρακλή» για τη µείωση των «κόκκινων» δανείων.

Ο «Ηρακλής 3» θα βοηθηθεί καταλυτικά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, ωστόσο είναι αυξηµένης δυσκολίας και απαιτήσεων και υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 µήνες µέχρι να ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για ένα διάστηµα το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς παραµένουν µεγάλες αβεβαιότητες στην παγκόσµια οικονοµία, ενώ επίκεινται και αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα.

Μπορεί, µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να έχει ανασχεθεί η δηµιουργία νέου κύµατος επισφαλειών ως απόρροια των αλλεπάλληλων κρίσεων, ωστόσο το τραπεζικό σύστηµα δεν έχει απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια. Στην ουρά παραµένουν τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ, οι οποίες κόλλησαν στον «βάλτο» που δηµιούργησε η επανεξέταση του καθεστώτος των κρατικών εγγυήσεων από τη Eurostat.

Τιτλοποιήσεις

Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ, και Solar, κοινού χαρτοφυλακίου των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών, µε δάνεια µικρών επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το φλέγον, όµως, πρόβληµα είναι τα «κόκκινα» δάνεια των µικρότερων τραπεζών, που υπερβαίνουν ποσοστιαία το 50%-60% του συνόλου των χορηγήσεών τους.

Στο προσκήνιο βρίσκονται η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα, οι οποίες υπό νέο µέτοχο, τη Thrivest των επιχειρηµατιών ∆. Μπάκου, Γ. Καϋµενάκη και Αλ. Εξάρχου, πρόκειται να συγχωνευθούν. Η µεν πρώτη «κουβαλάει» «κόκκινα» δάνεια 2,7 δισ. ευρώ, η δε δεύτερη 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο το φορτίο

Εφόσον οι δύο τράπεζες δεν απαλλαγούν από το µεγάλο φορτίο των NPLs τους, όχι µόνο η δηµιουργία του πέµπτου τραπεζικού πόλου θα µείνει όνειρο θερινής νυκτός, αλλά και το «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων θα µείνει µια απειλή για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, πυροδοτούµενο από κάποια εξωτερική κρίση.

Η επικείµενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας αποτελεί ένα καλό υπόβαθρο για να προχωρήσει ο «Ηρακλής 3», αφού και την αξία των τιτλοποιηµένων χαρτοφυλακίων θα αυξήσει (στην κατανοµή της τιτλοποίησης θα µπορέσει να είναι µεγαλύτερο το senior οµόλογο που διακρατεί η τράπεζα) και το κόστος για τις τράπεζες θα κάνει φθηνότερο (επειδή θα υποχωρήσει το ασφάλιστρο κινδύνου, CDS, στη βάση του οποίου υπολογίζονται οι προµήθειες για τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων).

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 10 Ιουνίου 2023.