Διανύουµε την πρώτη εβδοµάδα του πιο δυνατού τουριστικού τριµήνου και το σίγουρο είναι ότι η φετινή «hot season» θα πρέπει, πάση θυσία, να φέρει τις απαιτούµενες αφίξεις, ώστε να σπάσει το «φράγµα» των 18,2 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2019.

Οι εκτιµήσεις των εκπροσώπων του κλάδου κάνουν λόγο για µια σίγουρα θετική εικόνα, µε αρκετές πιθανότητες για κερδοφορία. Μόλις πριν από µερικές ηµέρες, κατά την 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Γιάννης Παράσχης, όσο και ο προκάτοχός του, Γιάννης Ρέτσος, εκτίµησαν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2019.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία των κλαδικών φορέων, οι µεγαλύτερες ροές τουριστών φέτος αναµένονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωµένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Ακολουθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Γερµανία, ενώ αναµένεται επαναφορά της πολωνικής αγοράς.  Από την άλλη, αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που εστιάζουν σε µια βασική διαφορά σε σχέση µε το 2022: Οι αφίξεις σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνιο) πραγµατοποιούνται σε πιο αργούς ρυθµούς συγκριτικά µε το φαινόµενο «ελατηρίου» που είχε παρατηρηθεί έπειτα από την αδράνεια της πανδηµικής κρίσης. «Στη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Θάσου, ο Μάιος έκλεισε µε µικρές πληρότητες, ειδικά στην κατηγορία των ενοικιαζόµενων δωµατίων, λόγω της απουσίας της βαλκανικής αγοράς και των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών», λέει σε επικοινωνία µε το «MoneyPro» ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). 

Πιο θετική εικόνα, όπως παρατηρεί, καταγράφηκε τον Μάιο στην Κρήτη για την κατηγορία µαζικού τουρισµού, κυρίως για το Ηράκλειο και τα Χανιά, µε το Ρέθυµνο να µένει πιο πίσω. Αντίστοιχα, η Ρόδος και η Κως είχαν ικανοποιητική πορεία, σε αντίθεση µε τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, που συγκαταλέγονται στους «ηττηµένους» του Μαΐου κυρίως εξαιτίας των µη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και των µειωµένων µεµονωµένων αφίξεων. Το µεγάλο ερώτηµα τώρα είναι πώς αναµένεται να κυλήσουν ο Ιούνιος και οι επόµενοι µήνες. «Αυτή τη στιγµή, η µέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία, πανελλαδικά, κυµαίνεται από 75% έως 85%, ανάλογα πάντα µε τον προορισµό», αναφέρει ο Γρ. Τάσιος, εκφράζοντας αισιοδοξία για τους επόµενους µήνες, που θα αποτελέσουν το βαρόµετρο της σεζόν. «Βλέπουµε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινούνται σε καλά επίπεδα, µε διαφοροποίηση ανά προορισµό. Υπάρχουν ακόµα διαθέσιµα δωµάτια και βλέπουµε ότι τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων κινούνται σε πιο υψηλά επίπεδα». Ο πρόεδρος της ΠΟΞ είναι αισιόδοξος και για το φετινό φθινόπωρο, καθώς τα στοιχεία της οµοσπονδίας καταγράφουν µια αρκετά καλή εικόνα. «Υπάρχουν αρκετές προγραµµατισµένες πτήσεις για τον Σεπτέµβριο, που είναι στα επίπεδα του 2019. Ο Οκτώβριος δείχνει επίσης να έχει ένα καλό περιθώριο ανόδου», τονίζει σχετικά. 

Πάντως, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, δεν πρέπει να παραβλέπουµε δύο παράγοντες: Πρώτον, ότι η αύξηση των αφίξεων σε ορισµένα αεροδρόµια της χώρας δεν αντικατοπτρίζει τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και, δεύτερον, ότι εξακολουθεί να καταγράφεται, πανελλαδικά, έντονη κινητικότητα στην κατηγορία της βραχυχρόνιας µίσθωσης.

Οσον αφορά τις µεγάλες πόλεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη θα κινηθεί κυρίως από τη βαλκανική αγορά, την Αγγλία, την Κύπρο και το Ισραήλ, µε το city break να ανεβαίνει στη συµπρωτεύουσα χάρη στην ποικιλία των εκδηλώσεων. Στο ίδιο κλίµα είναι και τα Γιάννενα, που από τον Μάιο καταγράφουν υψηλή επισκεψιµότητα από τις σχολικές εκδροµές και την οργάνωση συνεδρίων, ενώ θετικά κινείται και ο Βόλος. Στην Αθήνα οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Μειωµένες είναι οι ροές από τη γερµανική αγορά, ενώ, όπως πληροφορεί ο Γρ. Τάσιος, βλέπουµε την είσοδο της Μέσης Ανατολής κυρίως στην Αττική Ριβιέρα. «Αναµένουµε µια σταθερότητα από µήνα σε µήνα σε όλη την περιφέρεια», προσθέτει, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις πληρότητες στον Αργοσαρωνικό.

Σε λειτουργία

Από την 1η Ιουνίου η Zeus International Hotels & Resorts ξεκίνησε να λειτουργεί στην Αγία Παρασκευή της Χαλκιδικής το νέο «Ajul Luxury Hotel», που αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο της καινούργιας συλλογής «Registry Collection» της Wyndham Hotels & Resorts. Τη µετεξέλιξη της Zeus International Hotels & Resorts σε δυνατό παίκτη του τοµέα της φιλοξενίας και των premium resorts ενισχύει και η λειτουργία του νέου «Wyndham Grand Crete Mirabello Βay» στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης. Την ίδια ώρα, η Everty προχώρησε στην εξαγορά του «Elounda Gulf Villas», πολυτελούς, πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήµατος στην Κρήτη.

Πρόκειται για την τρίτη επενδυτική κίνηση της εταιρείας στην ελληνική φιλοξενία µετά την ανάπτυξη των «Petrothalassa Villas» στην Ερµιονίδα της Πελοποννήσου και την εξαγορά του βραβευµένου ξενοδοχείου «Iconic Santorini», στο Ηµεροβίγλι της Σαντορίνης.

Δημοσιεύτηκε στο Money Pro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 10/6