Αμέσως μετά την περίοδο των γιορτών, που ολοκληρώνονται με τα Θεοφάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πιάσει το νήμα της -άτυπης- προεκλογικής καμπάνιας από εκεί όπου το άφησε πριν από τα Χριστούγεννα: Στις στοχευμένες και καλά οργανωμένες περιοδείες ανά την επικράτεια, από όπου θα εκπέμπει το μήνυμα της καθαρής πρωτιάς της Ν.Δ. στις εκλογές και της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, ενώ θα επιδιώκει την άμεση επαφή με τους πολίτες.

Μετά την Πάτρα τον Νοέμβριο και την Τρίπολη και τη Θεσσαλονίκη (μαζί με την Ημαθία) τον Δεκέμβριο, ακολουθεί στα μέσα Ιανουαρίου η Θράκη. Εκεί θα παρουσιάσει και ένα μεγάλο έργο, συνεχίζοντας το «μοντέλο» της Θεσσαλονίκης, όπου παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Flyover. Στον σχεδιασμό είναι να ακολουθήσουν η Λάρισα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη και το Ηράκλειο - και όλα αυτά μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Αν η επικρατούσα αυτήν τη στιγμή σκέψη, να διεξαχθούν εκλογές στις 9 Απριλίου, υλοποιηθεί, θα κλείσει ο κύκλος των περιοδειών και θα ξεκινήσουν από τα μέσα Μαρτίου οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Εφόσον οι κάλπες στηθούν τελικά τον Μάιο, τότε οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τρόπο που τις είδαμε τον περασμένο μήνα θα προχωρήσουν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο χάρτης των περιοδειών δεν είναι τυχαίος: Η Θράκη έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και παράλληλα των νέων ενεργειακών διαδρόμων που ανοίγει η περιοχή. Στα Ιωάννινα, το 2019, όταν η Ν.Δ. επικράτησε πανελλαδικά του ΣΥΡΙΖΑ με οκτώ μονάδες, εκεί κέρδισε μόλις με μία, ενώ στη γειτονική Αρτα βγήκε δεύτερο κόμμα. Η Κοζάνη βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και σε πολλούς κατοίκους υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το τι ξημερώνει στην περιοχή μετά το τέλος της λιγνιτοπαραγωγής, με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών του λεγόμενου Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης. Η δε Κρήτη, όπου επικράτησε και στους τέσσερις νομούς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είναι ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη

Με σαφήνεια

Παράλληλα με τις περιοδείες, όπου ο πρωθυπουργός θα θέτει με σαφήνεια τα διλήμματα των εκλογών και θα επιμένει στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίζεται και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου με έναν διαφορετικό τρόπο και ξεχωριστή σε σχέση με το παρελθόν προσέγγιση.

Η αρχή έγινε από την εκδήλωση για το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για αστέγους», που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και όπου μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, όπως έκανε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου, με τίτλο «2022: Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού».

Σειρά έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου πάλι σε έναν διαφορετικό χώρο (στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων), θα παρουσιάσει στις 13 Ιανουαρίου, παρουσία του πρωθυπουργού, την εθνική πολιτική διοικητικών διαδικασιών.

Η βασική ομάδα που τρέχει τον σχεδιασμό και την οργάνωση των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η ίδια: Ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, έχει τον συντονισμό και την εποπτεία, μαζί με τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, ενώ πολύτιμη είναι η συμβολή του συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη. Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επιμελείται των πρΟτάσεων πολιτικής, σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό, που παρουσιάζονται σε κάθε επίσκεψη, ενώ η διευθύντρια επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη, «χτενίζει» την εικόνα της καμπάνιας αυτής.

Πριν από την έναρξη του νέου κύκλου περιοδειών από τη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Γιάννη Μπρατάκου, Ακη Σκέρτσου, Παύλου Μαρινάκη και Χάρη Θεοχάρη. Στόχος είναι να μπουν οι βασικοί άξονες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και των δεσμεύσεων για την επόμενη τετραετία, τους οποίους θα αρχίσει να δημοσιοποιεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις περιοδείες του.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/12/2022