To 73% των Ελλήνων καταλήγει -για μια σειρά από λόγους- να πληρώνει φόρο εισοδήματος ο οποίος υπολογίζεται με "πραγματικό" φορολογικό συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5% έως 5%. Η φτώχεια -η οποία είναι υπαρκτότατη στην Ελλάδα και αφορά το ένα τέταρτο του πληθυσμού- η εκτεταμένη φοροδιαφυγή κυρίως στις τάξεις των αυτοαπασχολουμένων, οι χαμηλοί μισθοί αλλά και το αφορολόγητο της κλίμακας οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο έχει πολλαπλές συνέπειες.

Οι συνέπειες

Πρώτον, τα φορολογικά βάρη τα σηκώνουν στην Ελλάδα λίγοι αναλογικά με τον πληθυσμό. Το 73% των φορολογουμένων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, συγκεντρώνουν το 35% των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά πληρώνουν μόνο το 10% του ετήσιου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πρόκειται για όλα τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 15.000 ευρώ.

Από την άλλη, το 2,7% των φορολογουμένων που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ, επιβαρύνονται με το 38% των συνολικών φόρων αν και δηλώνουν το 20% του συνολικού εισοδήματος.

 

Αυτή είναι η εικόνα στην Ελλάδα και αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Το σύστημα φορολόγησης έχει μπει για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα. Αναδεικνύονται θέματα όπως η πολύ μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών από την έμμεση φορολογία, το αν οι έχοντες τις μεγάλες περιουσίες ή τα υψηλά εισοδήματα φορολογούνται επαρκώς κλπ αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι η ουσία είναι άλλη.

Εισοδήματα

Πρώτον στην Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλή η φορολογητέα ύλη. Τα δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία μόλις πέρυσι ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ ποσό πολύ χαμηλό και σε σχέση με τις δαπάνες που καταγράφονται (υπερβαίνουν τα 130 δις. ευρώ) αλλά και σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας (πλέον 210 δις. ευρώ). Δεύτερον πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το αφορολόγητο της κλίμακας αλλά και τον χαμηλό εισαγωγικό συντελεστή του 9%, αυτό οδηγεί και σε πολύ χαμηλή απόδοση φόρων.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δηλώνουν 2,6 εκατομμύρια πολίτες δηλαδή το 39,6% των φορολογουμένων. Αυτοί πληρώνουν μόνο το 1,55% των φόρων κυρίως λόγω τεκμηρίων. Συγκεντρώνουν δε μερίδιο 10% των συνολικών δηλωθέντων εισοδημάτων.
  2. Ετήσια εισοδήματα έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 4,75 εκατομμύρια νοικοκυριά που αντιστοιχούν στο 72,6% του συνόλου. Αυτοί πληρώνουν μόλις το 10% των φόρων δηλαδή περίπου 820 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο περίπου 8,5 δις. ευρώ. Τα εισοδήματά τους φτάνουν όμως στα 30 δις. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 35% των δηλωθέντων εισοδημάτων.
  3. Εισοδήματα από 15.000 έως 45.000 ευρώ δηλώνουν ο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους. Είναι 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Πληρώνουν 4,2 δις. ευρώ σε φόρους (δηλαδή το 51% του συνόλου) και δηλώνουν το 44,9% του συνολικού εισοδήματος δηλαδή περισσότερα από 38 δις. ευρώ.
  4. Αυτοί που έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα είναι πολύ λίγοι. Πάνω από 45.000 οικογενειακό εισόδημα, εμφανίζουν 146.000 φορολογούμενοι. Είναι δηλαδή το 2,7% του συνόλου. Αυτοί όμως πληρώνουν το 38,44% του συνόλου των φόρων αν και δηλώνουν το 20% του εισοδήματος.