Ενα εκκολαπτήριο στελεχών, πιλότων, πληρώματος καμπίνας και μηχανικών του μέλλοντος ξεκινά σε λίγους μήνες στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, η χώρα μας θα αποκτήσει το δικό της κέντρο εκπαίδευσης, και μάλιστα ένα από τα πιο σύγχρονα: πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς προσομοιωτές, μηχανήματα και εξοπλισμό.

Το νέο «AEGEAN-CAE Flight Training Center» είναι ο καρπός από τη συμφωνία μιας στρατηγικής συνεργασίας μέσω κοινοπραξίας (joint venture), που υπέγραψαν τον Μάρτιο, η AEGEAN και η CAE (Canadian Aviation Electronics Ltd), κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας.

Οι εργασίες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN με συνολική έκταση 85.000 τ.μ. Ακολουθεί τα πρότυπα του CAE Μαδρίτης, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα, και θα συμπεριλαμβάνει επτά προσομοιωτές μεταξύ των οποίων και τύπου Airbus A320neo, Boeing 737NG και ATR 72-600.

«Δε θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς την επιμονή και υπομονή του Captain Παναγιώτη Σίσκου (σ.σ. Επικεφαλής Εκπαίδευσης της AEGEAN) ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, μας έπεισε και μας οδήγησε να πάρουμε την τελική απόφαση και να φτάσουμε εδώ. Ηταν ο άνθρωπος που πίστεψε το όλο εγχείρημα από την αρχή και επέμεινε να γίνει», είπε με μεγάλη ικανοποίηση και βαθιά συγκίνηση ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στον κυβερνήτη Π. Σίσκο, σε σχετική παρουσίαση που έγινε στο εκπαιδευτικό κέντρο της CAE στη Μαδρίτης.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Γερογιάννης, βασικός στόχος είναι να εκπαιδεύονται σε βάθος χρόνου πάνω από 3 χιλιάδες πιλότους ετησίως, ενώ πολλαπλάσιος θα είναι ο αριθμός πληρωμάτων καμπίνας.
Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν σε διάστημα πέντε έως επτά ετών περισσότερες από χίλιες νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Ο Δημήτρης Γερογιάννης στο CAE Μαδρίτης

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης Π. Σίσκος τόνισε πως «Πάνω από όλα η εκπαίδευση στην αεροπορία έχει να κάνει με την ασφάλεια. Και αυτό κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια στην AEGEAN, με ακρίβεια δομής, έχοντας πραγματοποιήσει αμέτρητα ταξίδια για το σκοπό αυτό ακόμα κι αν ήταν κοστοβόρα και χρονοβόρα. Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο στην Αθήνα ήταν ένα όνειρο για εμάς. Και θα φέρει, πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην ποιότητα αλλά και την ευελιξία της εκπαίδευσης».

Ο κυβερνήτης Παναγιώτης Σίσκος στο CAE Μαδρίτης

Κόστος επένδυσης και συζητήσεις με κατασκευαστές

Το κόστος επένδυσης του νέου κέντρου AEGEAN-CAE είναι ύψους 36 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης της AEGEAN ύψους 140 εκατ. ευρώ που αφορά το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό σε υποδομές.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης, αφού η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ (35.000 m2) ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως.


Ηδη, γίνονται συζητήσεις με τις υποψήφιες κατασκευαστικές εταιρείες και σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, επικεφαλής του Οικονομικού Σχεδιασμού της AEGEAN είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας επένδυση για την αεροπορική βιομηχανία της χώρας, καθώς θα χαράξει μια νέα σελίδα στην ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας από πολύ νωρίς τη χρήση σύγχρονων προσομοιωτών. Οσο για το κόστος ενός προσομοιωτή πτήσης, ανέρχεται περίπου σε 1 με 1,5 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία του νέου Κέντρου έχει προγραμματιστεί πριν από το τέλος του 2023 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα επιταχύνει σταδιακά την ανάπτυξή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», η Ελλάδα, κατά το παρελθόν διέθετε προσομοιωτές πτήσης σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα - στο κτήριο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Γλυφάδα το οποίο στην πορεία κατεδαφίστηκε.

Το νέο Κέντρο, αν και αρχικά θα ξεκινήσει με την εκπαίδευση πιλότων της AEGEAN, θα είναι ανοιχτό και για την εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας τρίτων εταιρειών τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

«Από την αρχή της λειτουργίας μας, το όραμα της AEGEAN ήταν να δημιουργούμε αξία για τον κλάδο και τη χώρα μας, γι’ αυτό και η δημιουργία του νέου Κέντρου παρέχει τη δυνατότητα τόσο στους ανθρώπους μας, όσο και σε πληρώματα τρίτων εταιρειών, να αναπτύξουν δεξιότητες και να εξελίξουν τις δυνατότητές τους», υπογράμμισε ο κ. Γερογιάννης λέγοντας πως «πρόκειται για μια επένδυση που διευρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά».


Πώς θα εκπαιδεύονται το πλήρωμα καμπίνας και οι πιλότοι

Τρίτη, 9 Μαΐου 2023. Βρισκόμαστε, στο CAE Μαδρίτης, δίπλα στο αεροδρόμιο Barajas όπου κάθε χρόνο εκπαιδεύονται πάνω από 5 χιλιάδες πιλότοι και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος. Σε μία από τις εκπαιδευτικές καμπίνες του Κέντρου οι δόκιμοι μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τα αεροπορικά ατυχήματα και να εξασκούνται στην πυρασφάλεια, με το δυνατότερο ρεαλιστικό τρόπο.

Κατά την ώρα του μαθήματος, αρχίζει να διαχέεται τεχνητός καπνός στο αεροσκάφος και λαμβάνεται απόφαση για εγκατάλειψη του αεροπλάνου.
Οι εκπαιδεύτριες της CAE - σε ρόλο πληρώματος- έχουν ήδη επικοινωνήσει με το πιλοτήριο και τον κυβερνήτη.

Για την ενίσχυση της άσκησης, μπαίνει μπρος το ειδικό ηχητικό με φωνές πανικού επιβατών. Ο συναγερμός μπαίνει σε λειτουργία και οι αεροσυνοδοί (εκπαιδεύτριες AEGEAN-CAE) δίνουν αμέσως εντολή «Evacuate! Λύστε ζωνες, βγάλτε παπούτσια, αφήστε τα όλα, βγείτε έξω!».



Τα πληρώματα της AEGEAN, από την πρώτη ημέρα που θα μπουν στο αεροπλάνο είναι εκπαιδευμενα να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις, όπως η πυρόσβεση που έχει προκληθεί για παράδειγμα από τον φούρνο του αεροσκάφους.

Η άσκηση αυτή λαμβάνει χώρα στον ειδικό χώρο «Smoke Trainer», όπου οι εκπαιδευτές κρύβουν σε κάποιο σημείο μια κούκλα-βρέφος, ώστε να δουν πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί από τους εκπαιδευόμενους φροντιστές, αφού πρώτα έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το σημείο που έχει προκληθεί η φωτιά.

Smoke Trainer στο CAE Μαδρίτης

Σε έναν άλλο χώρο του Κέντρου γίνεται μια άλλη εξίσου σημαντική άσκηση: η εγκατάλειψη αεροσκάφους. Η εξάσκηση στο άνοιγμα-κλείσιμο της πόρτας (door handling) δεν είναι απλή περίπτωση. Η διαδικασία πρέπει να είναι αστραπιαία, ώστε να ακολουθήσει η εγκατάλειψη μέσω φουσκωτής τσουλήθρας με την οδηγία «Πόδι-Σώμα-Πόδι».



Στον προσομοιωτή πτήσης οι δόκιμοι πιλότοι βιώνουν με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο τον χειρισμό του αεροσκάφους, ακριβώς όπως είναι σε ένα κανονικό αεροπλάνο βάρους 500 τόνων. Μέσω εικονικής πραγματικότητας, ο εκπαιδευόμενος «πετάει» πάνω από βουνά, θάλασσα, πόλεις, σε φως ημέρας και νύχτας ενώ βιώνει συνθήκες κακοκαιρίας με δυνατές έως και εξαιρετικά δυνατές αναταράξεις.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις δυνατότητες «αναταράξεων» ενός από τους προσομοιωτές στο CAE Μαδρίτης:



Οταν τελειώνει η ώρα εκπαίδευσης, οι «τάξεις» συγκεντρώνονται στο εντευκτήριο του Κέντρου όπου συζητούν με τους εκπαιδευτές και τους μηχανικούς την εμπειρία τους. Δεδομένου ότι η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα στην εκπαίδευση των ιπτάμενων, μόνο δύο λάθη επιτρέπονται κατά τη θητεία, ειδάλλως θα κοπούν οριστικά.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την προσγείωση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ σε προσομοιωτή του CAE Mαδρίτης.


Σύμφωνα με την Έφη Βαρβία, Επικεφαλής Εκπαίδευσης Πληρώματος Καμπίνας στην AEGEAN στο εκπαιδευτικό κέντρο της Αθήνας θα υπάρχουν ακόμα πιο εξελιγμένα μηχανήματα, ενώ για την ενίσχυση της ρεαλιστικής εμπειρίας, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν σε τρισδιάστατη μορφή με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών (3D goggles).

Οπως πληροφορεί, μέχρι σήμερα οι δόκιμοι της AEGEAN εκπαιδεύονταν εκτός Ελλάδος, κυρίως στα κέντρα της Μαδρίτης, του Μονάχου, της Φρανκφούρτης ή του Αμστερνταμ. Αυτό, πέραν από άλλα μειονεκτήματα είχε πολλά έξοδα, για τα ταξίδια και τη διαμονή που αγγιζαν έως και τις 500.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Samantha Golinski, Vice President, Public Affairs and Global Communications της CAE τονίζει πως «όλα είναι θέμα ασφάλειας» για αυτό και το τρίπτυχο της εξελιγμένης εκπαίδευσης των αεροπόρων είναι η Πολιτική Αεροπορία, η Αμυνα και Ασφάλεια και η Φροντίδα Υγείας. «Βοηθάμε και υποστηρίζουμε τις συμμαχικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο με και διασφαλίζουμε την ετοιμότητά τους για τις κρίσιμες αποστολές», αναφέρει.

Ασκηση πυρόσβεσης στο CAE Μαδρίτης
Συνολικά, το CAE Madrid φιλοξενεί έντεκα προσομοιωτές πλήρους πτήσης, δύο χώρους κατάσβεσης φωτιάς και έναν καπνού, παρέχοντας περισσότερες από 50 χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως από 160 αεροπορικές εταιρείες.

Στην Ελλάδα, η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις, ωστόσο το «AEGEAN CAE Flight Training Center» θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα.

Αποστολή στη Μαδρίτη: ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ